Szórakozás

Mégis jó kitaszítottnak lenni?

kreatív (rajzol)
kreatív (rajzol)

A szociálisan számkivetett embereknek talán némi vigaszt adhat, hogy a Cornell Egyetem kutatásai szerint valószínűleg az átlagosnál kreatívabbak, mint ahogy ez volt a helyzet Steve Jobs, Albert Einstein vagy Lady Gaga esetében is.

A szociális kitaszítottság a kreativitás fokozódásához vezethet. “Ez lehetséges… ha valaki megfelelően tudja kezelni az elutasítást” – mondta Jack Goncalo, egyetemi docens, a tanulmány egyik szerzője. “Segíthet kreatív megoldásokat találni, ha valaki másnak érzi magát.”

Vagyis ellentétben a “normális” emberekkel, a kirekesztettek úgy érezhetik, őket nem értik meg, és ezért egy vállrándítással más irányban indulnak el, mondván, ők többet érnek. “A tanulmányunk az első, amely bemutatja, hogyan működik ez” – tette hozzá Goncalo.

A tanulmány megállapításait egy kísérletsorozattal támasztották alá, amelyben az önkéntesek reakcióit manipulálták. Azt mondták ugyanis nekik, hogy kiválaszthatják, kivel szeretnének együtt dolgozni egy projekt során, végül azonban közölték velük, hogy őket senki sem választotta ki. A kutatók ezzel a módszerrel szimulálták a munkahelyre vagy az élet más területére jellemző kirekesztettséget, amely önálló, esetleg kreatívabb teljesítményre ösztönözheti az embereket – írja cikkében a HáziPatika.com.

Tovább a teljes cikkhez!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik