Szórakozás

Citrom, a mi szuperhősünk

Tüsszögés, orrdugulás, kaparó torok, láz? Sajnos ezek a nátha tagadhatatlan tünetei, de ne féljünk, hisz van egy kiváló ellenszerünk. A citrom.

A felnőttek több mint fele évente háromszor megfázik, a gyógyulási idő pedig átlagosan 9 napig is eltart. Ha már megvan a baj, akkor sem kell csodaszerekhez nyúlni, igaz a gyógyszertárak már szép számban kínálják a különböző italporokat, tablettákat és vény nélkül kapható pirulákat. A citrom viszont egy igazi szuperhős, aki C-vitamin tartalmával felveszi a harcot a gonosz baktériumok ellen, melyek nemegyszer ágyba döntik a pácienst.

Sárga csoda, forró ital

A meleg ital mindig beválik: csavarj ki egy citromot, melegítsd fel forróra, keverj el benne két kávéskanál mézet és idd meg lefekvés előtt. A méz baktériumölő hatása, és a citrom, mint egyfajta vitaminbomba gyorsan megteszi hatását. Arra figyeljünk, hogy mihelyst lecsúszik a meleg nedű, bújjunk ágyba, és ne sajnáljuk magunktól a pihenést – ez legalább 8 órányi alvást jelent – hiszen szervezetünk éjszaka indítja el helyreállító működését. Napközben is kortyolgathatunk citromot, a házi limonádé, akár mézzel, akár cukorral finom és jótékony is egyben.

Borogassunk!

A citromos borogatás csillapítja a köhögési ingert. Merítsünk forró vízbe egy pamutkendőt, és facsarjuk rá egy citrom levét. A kendőt melegen helyezzük a mellkasunkra és hagyjuk ott, amíg ki nem hűl.

Amennyiben a citrom sem tesz csodát, akkor fogyasszuk, ugyancsak egészséges társait. Vacsora mellé fokhagyma vagy póréhagyma, de vöröshagymából készült tea is segíthet, és az ugyancsak magas C-vitaminnal rendelkező kivit is elmajszolhatjuk meleg ágyban fekve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik