Szórakozás

Ezért szaladnak a nők egy ital után is pisilni

Gyermekkorban még, időskorban pedig már nincs számottevő különbség, de felnőttként a vizelettartási zavarok jobban sújtják a nőket, mint a férfiakat - írja a HáziPatika.com.

Beszéljünk erről is!

Van, aki úgy gondolja, az egészségügyi sajtó túl sokat foglalkozik az inkontinencia kérdésével, sőt olyan vélekedést is hallottam, hogy ez egy “divatos”, “kitalált” probléma. Nos, azok a százezrek, akiket érint, biztosan nem így gondolják. Ők örülnek, ha információt szerezhetnek arról, hogy az őket sújtó kínos kellemetlenség nem egyedi eset, hanem vannak sorstársaik, és hogy ma már egyre többet tudhatnak meg ennek okairól, hátteréről, kezelésének lehetőségeiről. A nagy sorscsapásokhoz képest persze apró kellemetlenség csupán, amiről beszélünk, nem okoz fájdalmat és nem lehet belehalni sem. Ugyanakkor az életminőséget igen súlyosan rontja, ha valaki nem mer egy jóízűt nevetni a társaságban, retteg a köhögéstől, tüsszentéstől, nem mehet el kocogni vagy egy aerobikedzésre, mert fél, hogy a legváratlanabb pillanatokban “baleset” történhet vele, elcseppenhet a vizelete, kevésbé eufemisztikusan: bepisilhet.

 

Az inkontinencia inkább a nőket érinti

Fel sem tudjuk igazán mérni, hány embert érinthet ez a kínos probléma, hiszen igen sokan még családjuk, sőt ami nagyobb baj, még az orvosuk előtt is titkolják ezt. Nemzetközi statisztikák becslése szerint a népesség öt-hat százaléka lehet érintett, vagyis Magyarországon legalább hatszázezerre becsülik a számukat. Elgondolkodtató tény, hogy az érintettek legnagyobb része, négyötöde nő. Míg a gyermekkorban még nincs különbség a két nem körében előforduló vizelettartási nehézségek aránya között, a legidősebbek között pedig újra kiegyenlítődik az arány, a középkorúak esetében eltolódik: sokkal több nő érintett, mint ahány férfi. Mi lehet ennek az oka?
Dr. Szabados Péter, a Margit Kórház fejlődés-neurológiai osztályának főorvosa, az inkontinencia szakértője mutatta be ennek az érdekes különbségnek a hátterét. Annak, hogy a nőket jobban sújtja az inkontinencia, mint a férfiakat, egyaránt vannak anatómiai, élettani, élethelyzetbeli okai, sőt, ezeken kívül a kisfiúk és a kislányok nevelésében megmutatkozó szocializációs különbségekre is visszavezethető.

Női viszontagságok

A nők jellemzően két életszakaszukban kerülnek szembe leggyakrabban vizelettartási nehézségekkel. Először kismama korukban érheti el őket ez a kínos kellemetlenség, mivel a növekvő magzatot hordva a méh nyomja a hólyagot, illetve a megnövekedett testsúly a medencealapi izmokra nehezedő terhet átmenetileg megnöveli, rontva a zárizmok hatékonyságát.
A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik