Szórakozás

Must: finom, de halálos is lehet

A szüreti időszak talán legfinomabb itala a must, amelynek gáza viszont nagyon veszélyes.

A most kezdődött szüret egyik legfinomabb nedűje a must, amelyről kevesen tudják, hogy akár otthon, néhány kiló szőlőből is elkészíthető, és nem kell hozzá semmi extra, csak egy krumplidaráló és egy sűrű szövésű szűrőkanál vagy textildarab. Az alapos mosás után a krumplidarálóban kipréseljük a lehetőleg édeskés szőlő levét, amelyet átszűrünk, és a finom must máris iható. Ne tartogassuk sokáig, mert a hűtőben is hamar erjedni kezd.

A nagy mennyiségben készült mustnak azonban nem csupán élvezői, áldozatai is vannak. A mustáz ugyanis – amely az erjedés alatt felszabaduló szén-dioxid – belélegezve oxigénhiányos állapot okoz. Ez hat a központi idegrendszerre. A mérgezés tünete a szédülés, a hányinger, a tudatzavar.

Musgázmérgezés miatt minden évben több baleset vagy haláleset van országszerte -számolt be a Szeged24-nek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. A mustgázmérgezett ember képtelen menekülni, ha fellép nála a szellemi funkciók zavara. Aki pedig légzőkészülék híján próbál menteni, maga is a mustgáz áldozatává válhat.

A katasztrófavédelmi szakemberek a balesetek megelőzése érdekében azt javasolják: a pincéket megfelelően szellőztessük, a hordókat lehetőség szerint nagy térben helyezzük el, és használjunk gázérzékelő riasztóberendezést. Ezen kívül tanácsos úgy lemenni a borospincébe, hogy magunk előtt botra erősített, égő gyertyát tartunk nagyjából a derék magasságában. Ha pedig a gyertya elalszik, ami jelzi az oxigén hiányát – azonnal hagyjuk el a pincét!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik