Szórakozás

Miért hatnak ránk a reklámok?

24.hu
24.hu

2012. 09. 05. 10:01

Vajon mi késztet valakit egy bizonyos termék megvásárlására? - teszi fel a kérdést a HáziPatika.com.

A Swinburne Egyetem idegtudósa, Richard Silberstein professzor egy viszonylag friss kutatási területtel foglalkozik, ahol munkatársaival együtt arra keresik a választ, vajon mi késztet valakit egy bizonyos termék megvásárlására, illetve hogyan győznek meg minket a reklámok arról, hogy egy konkrét márkát válasszunk.

A neuromarketing névre hallgató tudomány lényegében az idegtudomány és a piackutatás ötvözete, mely során a szakemberek különféle módszerek segítségével azt vizsgálják, miként hatnak a reklámok a tudatalattinkra. Az eddigi marketingkutatások elsősorban a tényeken alapuló hirdetések hatásait vizsgálták, azonban egyre több olyan reklámmal találjuk szembe magunkat, melyek inkább az érzelmekre próbálnak hatni. Ennek egyik oka, hogy döntéshozatalaink mögött legtöbbször érzelmeink állnak, másrészt pedig milyen ész érvek is dönthetnének arról, hogy két vagy három szinte semmiben sem különböző fogkrém közül melyiket fogjuk levenni az áruház polcáról?

Silberstein professzor vállalata, a Neuro-Insight egy olyan technológiát – az úgynevezett Steady State Topográfiát – alkalmazza a kutatások során, mely képes lemérni, hogy egy adott hirdetés szövege milyen gyors változásokat okoz az agy különböző területein. Ezzel a módszerrel az is mérhető, hogy egy reklám elraktározódik-e a hosszú távú memóriánkban, azaz, hogy a hirdetés hatékony volt-e vagy sem, illetve az is, hogy az illetőben milyen érzelmeket váltott ki egy adott hirdetés, vagyis tetszett-e neki egyáltalán a felkínált termék.

A cikk folytatását ide kattintva olvashatja.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.