Szórakozás

Kolerajárvány jöhet Európában

kagyló (kagyló, )
kagyló (kagyló, )

Tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a klímaváltozás hatására Észak-Európában megnövekedhet bizonyos betegségek száma - írja a HáziPatika.com.

A Balti-tenger hőmérsékletének megemelkedése következtében a vízben élő Vibrio baktériumok elszaporodtak. A nyers vagy nem elég alaposan átfőtt kagylók, rákok fogyasztása, valamint a tengervízzel való érintkezés hatására ez a baktérium számos fertőzést okozhat az emberi szervezetben, melyek kolerát vagy gasztroenteritisz-szerű tüneteket eredményezhetnek.
Egy nemzetközi csapat megfigyelése alapján kiderült, hogy fenti baktérium – amely általában meleg, trópusi tengeri környezetben indul szaporodásnak – a Balti-tengerben a tengerfelszín hőmérsékletének megemelkedése miatt bukkant fel. Ha évente akár csak egy fokkal is nő a tengerfelszín hője, az a Vibrio tekintetében 200 százalékos elszaporodást eredményezhet.

Amint azt a tanulmányt készítő Craig Baker-Austin, az Egyesült Királyság-beli Környezeti, Halászati és Vízi Kulturális Tudományok Központjának munkatársa kifejtette, az utóbbi időkben tapasztalt hőhullámok hatására kialakuló klímaváltozások egyre valószínűbb, hogy komoly fertőzések okozói lehetnek.

Az üvegházhatás következtében 1980 és 2010 között a földfelszín átlagosan 0,17 Celsius fokkal melegedett, ezt a tengerfelszín is követte, ami kedvezett bizonyos baktériumfajták elszaporodásának. A klímaváltozás következtében ráadásul az esőzések is gyakoribbak, ami a tölcsértorkolatokban és a partközeli vizes helyeken a víz sótartalmának csökkenéséhez vezetett, ez szintén kedvez ezeknek a baktériumoknak. A tudósok szerint, ha ez a folyamat nem áll meg, a Vibrio baktérium egyre újabb és újabb területeken fog felbukkanni.

A Nature Climate Change című lapban megjelent tanulmányban a brit, finn, spanyol és amerikai szerzők egyaránt a közelgő veszélyre hívják fel a figyelmet, valamint annak szükségességére, hogy a klímaváltozás veszélyei ellen mielőbb tenni kellene valamit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik