Szórakozás

A punnyadás is öl

lusta (lustaság, )
lusta (lustaság, )

Az emberek egyre kevesebbet mozognak, olyannyira, hogy a mozgásszegény életmód szerte a világon lassan már legalább annyi ember halálához vezet, mint a dohányzás.

A cikk időzítése nem véletlen, Angliában ugyanis hamarosan elkezdődnek az olimpiai játékok, amely a szakértők szerint kiváló alkalom, hogy felhívja a mozgás fontosságára az emberek figyelmét – írja a HáziPatika.com. A kutatók becslései szerint az emberek egyharmada inaktív, ami világviszonylatban évente körülbelül 5,3 millió ember életét követeli, többet, mint a dohányzás. A szakértők azonban vitatkoznak ezzel az állítással, hiszen sokkal kevesebb dohányos él a világon, mint ahány inaktív ember, vagyis a cigaretta sokkal károsabb az egyénre nézve.

A kutatók szerint a helyzet azonban már olyan súlyos, hogy járványként kellene kezelni. Az angliai adatok különösen aggasztóak, a brit felnőttek körülbelül kétharmada nem végez semmilyen fizikai tevékenységet. “A közelgő 2012-es olimpiai játékokat világszerte óriási figyelem kíséri. Mégis hiába nézik az emberek a legjobb sportolókat, ahogy versengenek, a legtöbb néző inaktív marad” – magyarázta a problémát Pedro Hallal, az egyik kutató. A tudósok szerint a kormányoknak meg kellene könnyíteniük az emberek lehetőségét a mozgásra. Például, ha valaki fél a helyi parkban, nem valószínű, hogy kimegy oda sportolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik