Szórakozás

A mérsékelt ivók is elbutulnak?

bor (alkohol, )
bor (alkohol, )

Az alkoholfogyasztás még mérsékelt mennyiségben is megnövelheti az időskori demencia későbbi kialakulásának kockázatát egy új kutatás szerint.

Egy új amerikai tanulmány szerint az alkoholfogyasztás még mérsékelt mennyiségben is megnövelheti az időskori demencia későbbi kialakulásának kockázatát, ami ellentmond a korábbi kutatási eredményeknek, amely szerint az alkohol kis mennyiségben jótékony hatással van az idősebb emberek agyműködésére.
Az amerikai tanulmány során összesen 1300, hatvanas évei közepén járó nő egészségi állapotának változásait követték figyelemmel több, mint 20 éven keresztül. Az eredmények alapján az derült ki, hogy az enyhe kognitív gyengüléstől a teljes demenciáig a szellemi leépülés előfordulási aránya magasabb volt azoknál a résztvevőknél, akik több alkoholt ittak.
A mérsékelt alkoholfogyasztók – akik hetente legfeljebb 7-14 alkoholos italt ittak – között is jóval nagyobb valószínűséggel alakultak ki problémák a memóriával, vagy egyéb agyfunkciókkal kapcsolatban, amely sok esetben a kezdődő demencia előjele lehet. A tanulmányt csak nők körében végezték, ezért egyelőre nem állapítható meg, hogy ugyanez a jelenség jellemző-e az idősödő férfiakra – mondta Tina Hoang, a San Franciscó-i Veterán Egészségügyi Kutatóközpont munkatársa.

Brit kutatók egybehangzó véleménye szerint az ajánlott napi alkoholmennyiséget le kellene csökkenteni az idősebb generáció számára, mivel az idősebb emberek agya idővel egyre sérülékenyebbé és védtelenebbé válik az alkohol károsító hatásaival szemben.

Az alkoholfogyasztás hatására megemelkedhet a vérnyomás és a vércukorszint, aminek következtében károsodhatnak az agyba friss vért szállító véredények, ami hosszú távon olyan problémákat is okozhat, mint például a vaszkuláris demencia. A tanulmány részleteit az Alzheimer Szövetség Nemzetközi Konferenciáján mutatták be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik