Szórakozás

Tovább tombol a pokoli hőség

kanikula(2)(210x140)(1).jpg (kánikula)
kanikula(2)(210x140)(1).jpg (kánikula)

Sokkal könnyebb lenne elviselni ezt a hőséget, ha nem lenne ilyen meleg – állapította meg egy néni Tóth Edu humorista mellett zötykölődve a buszon. Lássuk be, igaza van!

Ezeken a napokon a napi átlaghőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot, ami fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében.

A jelenlegi előrejelzések szerint a hétvégéig nem várható olyan markáns hidegfront, amely jelentős mértékben mérsékelné a meleget.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. 11.00–15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények használatával. Vegyék igénybe a hűtött helyiségeket!

A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a levegő ózonkoncentrációja a tartósan sok napsütés következtében az ország több területén meghaladta a köbméterenkénti 120 mikrogrammos egészségügyi határértéket, de a 180 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket sehol nem lépte túl.

Az érintett területek között szerepel Budapest, Sopron, Székesfehérvár, Miskolc és Pécs környéke. Mivel a hétvégéig marad a meleg és a tűző napsütés, a szennyezettség tovább növekedhet, és az arra érzékenyeknél – légzőszervi és krónikus, valamint szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél, gyermekeknél, időseknél – panaszokat okozhat. Az ózon irritálja a szemet, az orr- és toroknyálkahártyát, köhögést, fejfájást okozhat – számolt be róla az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik