Szórakozás

Így (t)ehetünk a népbetegség ellen

zöldés-gyümölcs (zöldség, gyümölcs, )
zöldés-gyümölcs (zöldség, gyümölcs, )

A cukorbetegség (diabetes mellitus) korunk legjelentősebb népegészségügyi problémája, mindenki ismer olyan személyt, aki diabéteszben szenved.

Szervezetünkben az inzulin felel azért, hogy a glükóz (szőlőcukor) a vérből a sejtekbe jusson. A cukorbetegségnek két fajtáját különböztetjük meg. Az 1-es típusú (inzulinfüggő) diabetes esetén a tünetegyüttes már fiatalkortól kezdve fennáll. A hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek pusztulása miatt megszűnik annak termelődése, így külső inzulinpótlás szükséges. A leggyakoribb tünetek a fokozott szomjúságérzet, a vizeletürítés, az éhségérzet és a gyengeség – írja a HáziPatika.com.

2-es típusú (nem inzulinfüggő) diabetes sokkal lassabban alakul ki, gyakran tünetszegény. Akár 10-15 éven át is fennállhat anélkül, hogy panaszt okozna, és nemegyszer súlyos, késői szövődményei révén ismerik csak fel. Ennél a típusnál a vércukorérték az étkezések után meghaladja a normális szintet, de megfelelő étrenddel, esetleg gyógyszeres kezeléssel jól karbantartható.

A 2-es típusú cukorbetegség feltételez bizonyos fokú veleszületett hajlamot, de elsősorban a különböző életmódbeli tényezők – mint táplálkozás, fizikai tevékenység, környezeti ráhatások – a kiváltó okai. Hajlamosító tényező az elhízás, a mozgásszegény életmód, a kalóriadús – sok zsírt, cukrot tartalmazó – étrend.

Ez tehát az a fajta betegség, amit egészségtudatos életmóddal meg lehet előzni vagy kedvezően befolyásolni. A cukorbetegek diétája lényegében megegyezik az egészséges táplálkozás főbb ismérveivel. További részleteket ide kattintva olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik