nevetés (nevetés, nevet, )
Szórakozás

Bele is lehet halni a nevetésbe

24.hu
24.hu

2012. 06. 27. 09:55

A nevetés egészségre gyakorolt pozitív hatásai mellett több esetet is feljegyeztek, amikor a mindent elsöprő kacagás következtében megállt az áldozat szíve - írja a HáziPatika.com.

Az elmúlt évtizedekben sorra születtek kutatások arról, hogy a nevetés gyógyír lehet olyan betegségekre, mint a rák, vagy a szívzavarok. Most azonban az is kiderült, hogy bizonyos esetekben igaz lehet a mondás:Meghalok a nevetéstől. 1975. március 24-én az akkor 50 éves kőműves, Alex Mitchell váratlanul elhunyt, amikor kedvenc televíziós komédiáján mulatott. Özvegye elmondása szerint – aki szemtanúja volt az esetnek – férje képtelen volt abbahagyni a nevetést, míg egy utolsó hatalmas kacaj után lehuppant a kanapéról és meghalt.

Mitchell szívműködési zavar miatt hunyt el, ám nem hagyományos infarktus végzett vele. A férfi Hosszú QT-szindrómában szenvedett, ami hosszabb szüneteket jelent a szívritmusban, és általában nagyobb izgalom vagy megerőltetés váltja ki. Ilyenkor a szív rendszerint újraindítja magát pár dobbanás után, de van, aki nem ilyen szerencsés – írja a HáziPatika.com.

Bár több hasonló esetet is feljegyeztek, nincs elég információ, amely alátámasztaná, hogy a nevetés és az ilyen halálesetek között véletlenszerű az egybeesés, hozzájárul, vagy egyenesen a kacagás okozza. Mindenesetre nem szabad elfelejteni, hogy a nevetés pozitív hatásai a pszichés problémákra egyértelműen kimutathatók, ráadásul fokozza a vérben az immunoglobulin A szintjét, amely egy, a baktériumokkal és vírusokkal harcoló antitest.

détár enikő és sütő enikő (détár enikő, sütő enikő, )Lilu élő adásban ijesztette meg Détár Enikőt
gyurcsík-tibor (gyurcsík tibor, )Így gyúrja macsóra magát az X-Faktor énekese