Szórakozás

Krízist oldanak a legénybúcsúk

legénybúcsú (legénybúcsú, )
legénybúcsú (legénybúcsú, )

Az esküvőt megelőző legény- és lánybúcsúk nem első sorban a féktelen bulizásról szólnak: ez a rituálé fontos az életünkben beállt változás okozta krízis kezelésében.

A nyár az esküvők, és így a legény- és lánybúcsúk szezonja – írja a HáziPatika.com. Valóságos iparág épült ki a szertartás előtt tartandó féktelen bulira, amelyre az igazán leleményesek különböző feladatokkal készülhetnek. Egy legénybúcsút szervező cég ajánlata szerint lehet a haverokkal szerenádot adni, vadidegen lányoktól különböző testrészekre rúzsnyomos csókokat, vagy éppen bugyikat begyűjteni.

Az ilyen bulik elengedhetetlen kelléke a vicces szöveggel ellátott egyen póló és/vagy sapka, a lufi, a csupasz női mellet, vagy lánybúcsú esetében egy hímtagot formáló torta, és persze töménytelen mennyiségű alkohol.

Szimbólum, rituálé

A legény- és leánybúcsúk hagyományának lényege, mint minden ilyen tradíciónak, hogy általa szimbolikusan formát ölt valami. Mint a pszichológus lapunknak kifejtette, az esküvőtől a beavatáson át a koccintásig minden esemény egy-egy szimbólum, amely könnyebbé teszi az átmenetet, hiszen a rituálé biztonságot ad.

Azáltal, hogy ebbe bevonunk másokat, a barátainkat, egyértelműsítjük vágyainkat, ahogyan például a jegygyűrű is összetartozásunkat szimbolizálja” – fogalmazott dr. Almási Kitti klinikai pszichológus.

Az örömteli esemény is krízist okoz

A szakértő hozzátette: a legény- és lánybúcsúkkal egyúttal azt is kifejezi a házasulandó, hogy attól, hogy házasságba lép, még továbbra is közéjük tartozik. Az este folyamán rendszerint felemlegetnek régi dolgokat – erre szolgálnak például a táncosnők (vagy a menyasszony esetében a táncos fiúk). Ez olyan, mind az iskolai ballagás, amikor szintén életünk egy korszakától búcsúzunk. Ilyenkor tehát nem az a lényeg, hogy bepótoljunk, vagy kiéljünk valamit, amire azután már nem lesz mód.

Ezeknek a rituáléknak az a lényege, hogy tudatosuljon a nagy változás. Ebben a lezárásban segítenek ilyenkor a legjobb barátok” – mondta dr. Almási Kitti. Hozzátette: az elengedésnek, az újrakezdésnek, összességében minden váltásnak mindig van egy krízis része. Bármennyire is örömteli ez, megterhelő a személynek, ráadásul az esküvő esetében izgalom is társul hozzá, hogy hogyan fog sikerülni az esemény. Ennek oldásában segít többek között a legénybúcsúkon elfogyasztott alkohol.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik