Szórakozás

Hét év fegyházra ítélték a rendőrökre támadó betörőt

birosag(210x140)(4).jpg (bíróság, )
birosag(210x140)(4).jpg (bíróság, )

Jogerősen hét év fegyházbüntetést kapott az a békéscsabai férfi, aki tavaly szeptemberben betört egy köröstarcsai sörözőbe és rátámadt az őt elfogni próbáló rendőrökre.

A Szegedi Ítélőtábla hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, hivatalos személy elleni erőszak bűntettében és testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek a jelenleg 28 éves U. Gergelyt, s ezért – az első fokon hozott döntést megerősítve – jogerősen hét év fegyházra ítélte.

Az ítélet indoklása során Mezőlaki Erik tanácsvezető bíró ugyanakkor kifejtette: a hatályos jogszabályok alapján a három, személy elleni erőszakos bűncselekményt elkövető férfit életfogytiglani szabadságvesztésre kellett volna ítélni, de mivel az ügyészség a Gyulai Törvényszék elsőfokú ítélete ellen nem jelentett be fellebbezést, az ítélet súlyosítására nem volt lehetőség. A táblabíróság csupán azt állapíthatta meg, hogy az elsőfokú döntés törvénysértően enyhe volt.

A Békés megyei rendőrök 2011. szeptember 21-én megfigyelték a korábban már többször büntetett U. Gergelyt. A férfi egy társával az ablakrácsokat levágva betört a köröstarcsai Öreghalász sörözőbe, hogy megszerezze a játékgép pénztároló kazettáját. A gépet a magával vitt baltával törte fel, miközben kint figyelő társa a közeledő rendőröket meglátva elmenekült a helyszínről.

Amikor az egyik intézkedő rendőr bement az épületbe, a vádlott előbb a pénzkazettával próbálta fejbe dobni őt, majd miután ez nem sikerült, a baltával sújtott felé. Az alezredesnek sikerült hátralépnie, így a balta csak a szemöldökénél találta el, kisebb sérülést okozva.

A segítségére sietett egy másik rendőr is, a vádlott azonban neki is ellenszegült, és egyszer meg is ütötte a főhadnagyot, aki ennek következtében könnyebb sérülést szenvedett. A vádlott ellenállását végül egy harmadik egyenruhás segítségével tudták megtörni a rendőrök.

A szakértői vélemény szerint ha a balta – aktív védekezés hiányában – eltalálta volna az alezredes fejét, a rendőr életveszélyes, akár halálos sérüléseket is szenvedhetett volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik