Szórakozás

Az újraélesztést gyakorolták

A kezdeményezés a velencei háziorvos ötlete volt.

Dr. Sirák András velencei háziorvos ötlete és felajánlása alapján indult el még három évvel ezelőtt az a képzés, amely idénre már hagyománnyá vált. A főorvosban vetődött fel a gondolat, hogy egy elsősegélynyújtással, illetve újraélesztéssel foglalkozó képzést szervezzen a Gárdonyi Rendőrkapitányság munkatársainak. Mivel mentőorvosként a Magyar Máltai Szeretetszolgálat rohamkocsiján is dolgozik Budapesten, így nagyon sok baleset helyszínén találkozott rendőrökkel. Innen jött a gondolat, hogy a rendőröknek olyan képzést tartson, ahol megtanulhatják azt, hogy mik az első teendők egy balesetet szenvedett személy esetében, illetve mit kell tenni akkor, hogyha valaki nem lélegzik. Velenceiként pedig egyértelmű volt számára, hogy a Gárdonyi Rendőrkapitányság vezetőjét keresi fel ötletével tájékoztatta a Fehérvár24-et Németh-Kész Mónika a megyei rendőrség szóvivője.

Dr. Sági János r. alezredes, gárdonyi rendőrkapitány örömmel vette a felajánlást, tekintve, hogy sokszor előfordul olyan szituáció, amikor egy-egy közlekedési baleset helyszínére a rendőrök érnek ki elsőként, és akkor jó, hogyha tisztában vannak azzal, hogy mik az első teendők egy sérült ellátása során.

Ugyanúgy hasznos lehet ezen fogások ismerete a turisztikai idény kezdetén a Velencei-tó környékén szolgálatot teljesítő járőröknek, illetve a tavon járőröző vízi körzeti megbízottaknak is. Ők ugyanis rendszeresen hajtanak végre vízből mentéseket, illetve gyakran találkozhatnak a part közelében a nagy melegben rosszullétre hivatkozó személyekkel.

Így az első képzésre még három évvel ezelőtt sort kerítettek, ami azóta hagyományos képzéssé vált minden évben az idegenforgalmi szezon kezdetén.

Sirák főorvos és kollégája Szabó Péter mentőápoló ma délelőtt a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Gárdonyi Oktatási és Kiképző Központjában először elméleti képzést tartottak a Gárdonyi Rendőrkapitányság járőreinek, illetve nyomozóinak, valamint a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Alba Akció Alosztály, illetve a Forgalomellenőrző Alosztály munkatársainak. A mintegy huszonöt főből álló hallgatóság érdeklődve figyelte a két mentőst, majd a megfigyelést követően ők maguk is kipróbálták az újraélesztést, illetve a stabil oldalfektetést, amit szakmai ellenőrzésmellett egész délelőtt gyakoroltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik