Szórakozás

Szagról is felismerni az időseket

idős-pár (idős pár, idős ember, )
idős-pár (idős pár, idős ember, )

Egy friss kutatás szerint az idős embereknek kellemesebb és kevésbé intenzív a testszaga, ráadásul jól elkülönül a fiatalokétól - írja a HáziPatika.com.

Egy új kutatás arra az eredményre jutott, hogy az emberek szagminták alapján képesek érzékelni az öregséget. A tanulmány résztvevői helyesen ítélték meg a testszaguk alapján, ha valamelyik ember idősebb korba lépett.
A kutatási eredmények alapján arra lehet következtetni, hogy az emberi testszag tartalmaz valamiféle rejtett vagy kódolt jelet, melyet az agyunk képes dekódolni és feldolgozni” – mondta Johan Lundstrom, a philadelphiai Monell Vegyi Érzékelési Központ docense, a tanulmány társszerzője. “Érdekes adalék, hogy a résztvevők messze nem találták annyira visszataszítónak a szagmintákat, mint elsőre gondoltuk. Valószínűleg, ha a szagminta tulajdonosa nem tartózkodik a helyszínen, akkor a testszag negatív jellege is eltűnik.”
A tanulmányban összesen 56-an vettek részt, 20 fiatal (20-30 éves), 20 középkorú (45-55 éves) és 16 idősebb ember (75-95 éves). A kutatók a résztvevőkre tiszta pólót adtak, és éjszakára mindegyiküknek a hónaljába egy kis párnácskát helyeztek, melyek alvás közben magukba szívták a testszagot. Ezt követően 41 fiatalembert kértek fel, hogy próbálják meg életkor szerint csoportosítani a szagmintákat.

A résztvevők általánosságban jól meg tudták határozni a különböző korcsoportokat, különösen az idősebb emberek szagmintáit tudták elkülöníteni a másik két csoporttól. A résztvevők utólagos beszámolója alapján kiderült, hogy az idősebb emberek testszagát kellemesebbnek és kevésbé intenzívnek értékelték a többi korcsoport szagmintáihoz viszonyítva. Ennek a jelenségnek az egyik lehetséges magyarázata, hogy idősebb korban a férfiak szervezetében kevesebb tesztoszteron termelődik, ezért jobban hasonlíthat a testszaguk a nőkére – foglalta össze a kutatás eredményeit Lundstrom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik