Szórakozás

10 tévhit a rovarokról

kullancs ()
kullancs ()

A HáziPatika.com segítségével megpróbálunk tisztázni néhány rovarokkal kapcsolatos tévhitet.

1. Tévhit: A B1-vitamin segítségünkre lehet a szúnyogok elriasztásában.

Az igazság: Nincs hitelt érdemlő bizonyíték arra, hogy a B1-vitamin hatékonyan segít megelőzni a szúnyogcsípést.

2. Tévhit: A szúnyogok továbbítják a HIV-vírust.

Az igazság: Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a HIV-vírus szúnyogcsípésen keresztül is terjed.

3. Tévhit: Speciális anyaggal átitatott törlőkendő használata segít megelőzni a szúnyogcsípést.

Az igazság: Nincs olyan tudományos vizsgálat, amely szerint ez a módszer hatékony védelmet nyújt a szúnyogok ellen.

4. Tévhit: Ha banánt eszünk, még inkább ki vagyunk téve a szúnyogok csípésének.

Az igazság: Nem létezik olyan tanulmány, mely szerint a banánfogyasztás hatással lenne a szúnyogokra. A szúnyogokat az emberi test által kibocsátott szén-dioxid, a parfümillatok, a hajápolási és a bőrápolási termékek illata vonzza.

5. Tévhit: A fokhagyma fogyasztása elriasztja a szúnyogokat.

Az igazság: Csakúgy, mint a banán esetében, nincs olyan tudományos vizsgálat, mely arra ösztönöz, hogy a szúnyogcsípés megelőzése érdekében fogyasszunk fokhagymát.

6. Tévhit: Kullancscsípés esetén olajat vagy alkoholt kell a bőrre kenni.

Az igazság: A csípést követően ne kenjen semmilyen anyagot a bőrre! A kullancs eltávolításának helyes folyamata az,hogy a kullancsot megfogjuk a bőr felett, nem csavarjuk meg, hanem egyenesen kihúzzuk felfelé!

7. Tévhit: A kullancsok a fákról esnek ránk.

Az igazság: Ellentétben azzal, amit sokan gondolnak, a kullancsok nem a fákról ugranak le ránk. Ezek a rovarok ugyanis a 1,5 méternél nem magasabb bokrokban rejtőznek. Ahhoz, hogy egy kullancs megtámadjon, le kell törni egy ágat vagy fűszálat, ahol megbújnak. Ezért nagyon fontos, hogy ha csak lehet, kerüljük el a bokrokkal benőtt területeket, a magas füveket és ne üljünk a fűbe.

8. Tévhit: A sötét színű ruhák megóvnak a kullancsoktól.

Az igazság: A kullancsoknak nincs szemük. A szagokat és az emberi test melegét érzik. Ha kirándulni megyünk, viseljünk lehetőség szerint hosszú ujjú inget, hosszú nadrágot és zárt cipőt. A fejünket védjük sapkával. Ezáltal a kullancsok csak korlátozottan férnek hozzá a bőrhöz.

9. Tévhit: A legyek nem csípnek.

Az igazság: Ez típustól függ. Egy átlagos légy vagy a gyümölcslégy nem csíp. Csíp viszont a cecelégy, mely az álomkórt hordozza (Trypanosomiasis) és kizárólag Afrikában él, a szuronyos istállólégy (Stomoxys calcitrans) és a bögöly (Tabanidae).

10. Tévhit: Ahhoz, hogy megszabaduljunk a legyektől, elég, ha tisztán tartjuk a környezetünket.

Az igazság: A felhalmozódott szemét, valamint a romlandó dolgok eltávolítása nem elegendő. Ne hagyjunk kint élelmiszert vagy ételt fedetlenül. Tartsuk tisztán a konyhát és a főzőeszközöket. Amit tehetünk még, hogy rovarirtó szereket használunk, melyek hatékony védelmet nyújtanak a csípős legyek ellen is (bögöly).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik