Szórakozás

Rajtunk nem fog ki a Matolcsy

Húszszázalékos visszaesés, szerződések visszamondva, telefon kikapcsolva, tátongó 600 milliárdos költségvetési hiány. Az Y generáció azonban nem fél!

Legyünk okosabbak, mint az Index: nem kell, hogy megszabaduljunk az összes kommunikációs eszközünktől a (kissé túllihegett, ám valóban pofátlan) havi 700 Ft miatt. Csődben a gazdaság ide – éhen hal a magyar oda, én, amikor körülnézek az ismerőseim között – esetleg kiülök egy kávéra a könyvtár elé – nem téglát látok a fiatalság kezében, hanem okostelefont.

És ha már ilyennel járunk, legyünk okosak mi is: a „why pay?” generáció korában végtelen plusz egy opciónk van arra, hogy költségek nélkül tartsuk a kapcsolatot bárkivel a világon, és ehhez nem kell több egy webeléréssel rendelkező telefonnál. Hogy nincs pénz teleflancolni? Nulla forintért kínálja ezeket a szolgáltató, és több mint valószínű, hogy később kitalálják az ingyennél is jobb ajánlatot, csak valaki telefonáljon és küldjön SMS-t. Milyen díjcsomagot válasszunk? Az ingyen esemeses, ajándékperceset (hehe)? Csapjunk le egy szerény adatcsomagra, amit elhasználhatunk, és már meg is nyílt előttünk a világháló minden csodájával.

Látom, hogy már gépelitek az SMS-t, milyen jó ötletekről olvastok éppen. De állj! Figyelő szemeitek az alkalmazásáruházra vessétek, ahol ingyen, vagy kevesebb, mint a maximálisan beszedhető 700 Ft-ért szerezhetitek be a különböző hálózatalapú üzenetküldő rendszereket. Nincs extra díj, nincs reklám, nincs korlátozás, csak végtelen üzenetküldés. Arról ne is beszéljünk, hogy (az igen drága) Apple iPhone iOS rendszerében a szifontulajok automatikusan ingyenesen SMS-eznek egymással. Néhány példa a külső applikációkra: Whatsapp, Facebook Messenger, Twitter.

Facebookot említettem volna? Emlékszem, az első könyvjelzőm valahogy így kezdődött: 0.facebook… bizony, a kevésbé okos telefonokon is ingyen elérhető a második otthonunk, ahol biztos, hogy kevesebb mint egy óra alatt válaszol bárki, akinek üzenetet küldenénk. Igaz, ez a lehetőség csak az egyik szolgáltatónál él.

Ugyanilyen megoldások élnek a hanghívásoknál is: skype, google hangouts megtalálható minden appstore-ban, ha nem akarunk minden beszélgetést egy perc alatt lerendezni az adómentesség végett. A Viber nevű app például a távkapcsolatban élő párok mentsvára.

Miért jó egyébként az új adó? A lisztszemen is spóroló nagymamám végre megtanulja használni az internet adta lehetőséget, vélhetően több ezer társával együtt. Ha a technika gyönyöre nem, akkor majd a keserves megszorítások felzárkóztatják a díszes PrePC társaságot.

Még mindig nem akarod eldobni az Alcatelt? Akkor válassz feltöltő kártyás csomagot: senki sem tudja, hogy őket miképp fogják megadóztatni. + 1 boldogság a végére: ha találunk wifi hálózatot, még a net is ingyen van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik