Szórakozás

Végre! Valaki egyetért Puzsér kritikáival

Puzsér Róbert nem kímélte Kővári Máté stand up produkcióját, és egyúttal a műfajt is kritizálta. Felméri Péter stand upos szerint csak részben volt igaza a kritikusnak.

Kemény kritikát fogalmazott meg Puzsér Róbert Kővári Máté, stand upos produkcióját követően. „Magyarországon a stand upot mindenki félreérti. A stand up nem viccmesélést jelent, hanem egy komplex világnézetnek, egy komplex világlátásnak az átadása, aminek ideológiája van, és ami vicces. Te egy félreértést másolsz, ez a probléma. Javaslom, hogy nézzél Hofi Gézát. Az, amit ő csinál és a jelenlegi stand uposok nem, az a stand up comedy” – mondta Kővári Máté produkcióját követően Puzsér Róbert, aki álláspontját az élő show után is fenntartotta.

„Máté nem volt vicces. Egyébként nem az a dolga a stand uposnak, hogy vicces legyen. Az a dolga, hogy elragadja a néző figyelmét és ne eressze. Intellektuálisan kösse őt le és szórakoztassa. De ez nem a röhögést jelenti! Azt jelenti, hogy a közönség kap egy olyan erős impulzust, hogy gondolkodik rajta és élvezi az egész helyzetet” – nyilatkozta a show után Puzsér Róbert, aki szerint a műfajt teljesen félreértelmezik a hazai stand uposok.

„A hazai stand uposok ki akarják kényszeríteni a harsány sikert. Nem az a stand up comedy, amit Magyarországon csinálnak. Itthon nincs mögötte saját gondolat, vagy ideológia. Inkább egyfajta olcsó jópofáskodást jelent” – fejtette ki véleményét Puzsér Róbert, aki kritikájával a hazai stand up világára is csapást mért.


Felméri Péter – Fotó: Kummer János

Persze máshogy látja a helyzetet az, aki ebben a világban él és dolgozik. Felméri Péter több ponton is egyet ért a Csillag Születik kritikusával. Azonban vannak olyan dolgok is, amelyet szakmabeliként máshogy értékel.

„Kővári Máténak valóban van még mit fejlődnie. Ám az is igaz, hogy nem volt könnyű dolga a Csillag Születikben. Mindössze négy perce volt, ami szinte semmire se elég, csak néhány poén elsütésére. Ráadásul nagyon kilógott a stand up a mezőnyből” – árulta el a Hír24-nek Felméri Péter, aki szerint Máténak még csiszolódnia kell.

„Van rá esély, hogy Máté egyszer igazi stand upos legyen. A Dumaszínház tehetségkutatójában is többször próbálkozott már, ám ott vegyes sikerrel járt eddig. Sajátos stílusa van, ami első látásra kicsit agresszívnak tűnik, ezért a közönség is kétkedve fogadja. Így az előadásmódján mindenképp javítania kell. Ám ami még ennél is fontosabb, az a kitartása. Akár hosszú évek munkája is lehet, mire kiforr. Hosszú út vezet a sikerig és addig még kudarcok is érhetik, amiből újra meg újra fel kell állni” – mondta Felméri Péter, aki nem mindenben ért egyet Puzsér Róbert szakmára mért kritikájával.

„Részben igaza volt Puzsér Róbertnek, amikor a szakmát kritizálta. Egy kritikusnak eleve az a feladata, hogy kritizáljon. Ám abban nem értek vele egyet, hogy a hazai stand uposoknak nincs sajátos látásmódja. Szerintem mindannyiunknak van. Lehet, hogy nem markáns, de mindegyikünknek más és más az alapja és a stílusa. Persze a televízióban ez lehet, hogy nem jön le annyira. Ám egy előadáson – ahol harminc-negyven percet is stand upolunk ‒ a sajátos látásmódunk is jobban észrevehető” – árulta el Felméri Péter, aki szerint a hazai stand up comedy nívóját a közönség töretlen lelkesedése is igazolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik