Szórakozás

Kétszázezer dokumentum került fel a Titanicról az internetre

Fényképek, utas- és személyzeti listák… Mintegy 200 ezer, a Titanicra vonatkozó dokumentum került fel hétfőn egy brit internetes oldalra a híres óceánjáró szerencsétlenségének 100. évfordulója alkalmából.

A családfakutatásokra szakosodott ancestry.co.uk internetes oldalon látható például az angliai Southamptonban és az írországi Queenstownban (ma Cobh) a Titanic fedélzetére szálló utasok listája; a nevek között nem szerepel azoké, akik a franciaországi Cherbourg-ban hajóztak be.

A névjegyzékeken szerepel az utasok neve, kora és foglalkozása, valamint a legénység tagjainak adatai.

Az internetes oldalon olvasható Edward Smithnek, a Titanic kapitányának, valamint Benjamin Guggenheim és John Jacob Astor amerikai üzletembereknek a végrendelete is; valamennyien a Titanic 1912. április 15-re virradó éjszaka történt hajótörésekor vesztették életüket.

A május 31-ig ingyenesen olvasható dokumentumok között fotóarchívum is található, valamint adatok a tengerben megtalált 328 holttestről, továbbá a Titanic segítségére siető és szinte valamennyi túlélőt kimentő Carpathia utasszállító által összeállított utaslista.

“Számos család hallhatott olyan híreket, hogy ősük a Titanicon utazott, egyesek elveszíthették az erre utaló bizonyítékokat. (…) Nagyon örülünk, hogy ingyenesen a nagyközönség részére bocsáthatjuk ezeket az értékes adatokat” – mondta Miriam Silverman, az oldal egyik vezetője.

A Southamptonból New Yorkba tartó Titanic első útján, 1912. április 15-re virradó éjszaka Új-Fundland magasságában jéghegynek ütközött. Mintegy 1500 ember vesztette életét az Atlanti-óceán északi részének jeges vizében, körülbelül 700 ember túlélte a katasztrófát.

A Titanicon utazók és a szerencsétlenség áldozatainak száma a forrásoktól függően változó. Az ancestry.co.uk szerint feltehetően 2228 főnyi utas és legénység tartózkodott a Titanic fedélzetén, és feltehetően 1517-en haltak meg, míg a hivatalos brit vizsgálat szerint a fedélzeten tartózkodó 2201 ember közül 711 menekült meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik