Szórakozás

Csukás István: Alfonzó már életében legenda lett

Ma lenne százéves a nagy nevettető, Markos József, akit Alfonzóként ismert meg az ország.

A művész számos darabban és filmben szerepelt, és bármilyen karaktert alakított, abban maradandót alkotott. A paródia mestere volt, alkalmazta a pantomim elemeit, maga dolgozta ki számainak minden apró részletét is. Ványadt bácsi című Csehov-paródiáján több nemzedék nevetett és talán maga Csehov is elmosolyodott volna Ványadt Ványadtovics Vinyov karakterének zseniális megformálásán. Sokunknak a leginkább felejthetetlen a Keménykalap és Krumpliorr című filmben nyújtott alakítása, amelyben Bagamériként azonnal belopta magát gyerek, felnőtt szívébe. Az ifjúsági regény írójával, Csukás Istvánnal Alfonzóra emlékezünk. 

– A Keménykalap és Krumpliorr szereplőinek kiválasztásakor több név is felvetődött Bagaméri karakterével kapcsolatban. Hogyan esett Alfonzóra a választás?

– Volt, aki nem vállalta, volt, akihez mégsem illett a karakter, és amikor Alfonzót megláttuk, tudtuk pontosan, ez az ő szerepe. Több volt, mint színész, zseniális művész volt, egyszerre artista, pantomimes és erőművész, igazi bohóc, a szó legnemesebb értelmében. Az első pillanattól kezdve éreztük, hogy nélküle elképzelhetetlen a filmsorozat. Isten csodája, hogy őt választottuk, ő pedig lubickolt a szerepben. Vannak színészek, akiknek derogál ifjúsági vagy gyerekfilmben játszani, de Alfonzó nem ilyen volt, nagyon komolyan vette a forgatást. A szerep is tetszett neki, teljesen azonosult Bagamérivel, akit egyébként egy kisújszállási cukrászról neveztem el. Már csak a mondókát kellett kitalálni hozzá: “Itt van, megjött Bagaméri, a fagylaltját maga méri”. Még ma is nevetek, ha felidézem Alfonzó hangján a mondatot. Persze ez mindenkinek tetszett, Alfonzó pedig egy debreceni cukrásztól ajánlatot is kapott: naponta fél órán keresztül kellett volna fagylaltot árulnia a filmbeli szöveggel. El is vállalta volna, de Debrecen messze van.

(A videóban 5:40-től látható Alfonzó Bagaméri szerepében.)

– Milyen hangulatban telt a közös munka? A nagy nevettető a karakteréből kilépve is szórakoztatta a “publikumot”?

– Külön élmény volt. Folyamatosan játszott, parodizált, grimaszolt. A gyerekszereplők szinte csüngtek rajta, imádták, és ő is őket. De nem csak a gyerekeket szórakoztatta, a negyedik artista rész felvételekor nehezen tudtuk rögzíteni a képsorokat, úgy remegett az operatőr kezében a kamera a nevetéstől. Ezt a részt egyébként túlforgattuk, annyira zseniális volt, hogy több anyagot készítettünk, de ezek közül már alig van meg valami. A sors fintora, akkor levontak azért a prémiumunkból, hogy több anyagot használtunk el az előírtnál, most úgy érzem, bár sokkal több felvételt csináltunk volna.

– A forgatásokon kívül, magánemberként is tartották a kapcsolatot?

– Korábban nem ismertem, de a felvétel szüneteiben vagy forgatások után gyakran ültünk be egy kávéra, sörre. Hihetetlen energiája volt, folyton anekdotázott, rengeteg sztorija volt. Csak bámultuk, ahogy egy hosszú munkanap után sem fáradt el.

– A film 1975-ben a hollywoodi televíziós fesztiválon első díjat nyert. A Keménykalap és Krumpliorr lett az év legjobb gyerekfilmje.

– Hatalmas boldogság volt ez mindannyiunk számára. Nagyon nagy dolog volt abban az időben magyar alkotóként Emmy-díjat kapni. A filmre, vagyis a sorozat negyedik részének alámondásos verziójára egyébként a berlini filmfesztiválon figyeltek fel. Először ott nyertünk, majd a Magyar Televízió ezután küldte ki Hollywoodba a filmet. Máig érthetetlen módon az első két részt, és a második két epizódot külön küldték el, de az ottani filmes szakembereknek összeállt a kép, hogy ez egy alkotás. Később az összes amerikai, és európai tévéállomás sugározta a filmet. Biztos vagyok benne, hogy ezekben a sikerekben óriási része volt Alfonzónak.

 

– Több mint harminc év telt el a film elkészülte óta, de Bagaméri neve ma is szinte minden korosztály számára ismerősen cseng…

– Az akkori gyerekek ma már középkorúak, és mesélnek róla a gyerekeiknek, és ezzel együtt ők is felidézik. De több cukrászda is viseli az elátkozott fagylaltos nevét, de találkoztam már Bagaméri jégkrémmel is. Az évek alatt a figura túlnőtt a filmen, önálló életre kelt, Alfonzó pedig már életében legenda lett, és beírta magát a halhatatlanok közé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik