Szórakozás

Ez lett a veszte a megasztáros énekesnőnek?

Kövér Erika, aki korábban a Sugarloaf énekesnője volt, most a Megasztár válogatásán próbált meg visszatérni a zeneiparba. Tóth Szabi szerint Erika tehetséges, ám hiányzik belőle a tudatosság.

1995-ös fennállása óta sikert sikerre halmoz a Sugarloaf zenekar. A számtalan külföldi fellépés és itthon adott több száz koncert mellett a Hunny Bunny és a Vadvirág című számuk bekerültek minden idők legjobb magyar slágerei közé. Persze mindebben nagy szerepe volt Kövér Erikának, az együttes első énekesnőjének is. Ám ahogy Erika berobbant a köztudatba, olyan gyorsan el is tűnt. Most a Megasztár válogatásán tűnt fel újra az énekesnő, akinek a nagy áttörés ezúttal sem sikerült. Hogy miért nem, arra Tóth Szabi, a Sugarloaf frontembere pontosan tudja a választ.

Hogyan került Kövér Erika a Sugarloafba?

A Sugarloaf első énekese, Peti, egy eszméletlenül karizmatikus személyiség volt. Az ő helyét kellett betöltenie az újonnan érkező énekesnek. Nem volt könnyű dolgunk a válogatásnál, hiszen egy olyan embert kellett „pótolni”, akit faltak a nők, és ő is falta őket. Ezért inkább egy énekesnőben gondolkodtunk. Erika az utolsó volt a castingon, de ő lett a befutó.

Miért pont rá esett a választásotok?

Ő volt az, aki a leginkább kitűnt az átlagos nők sorából. Már az első perctől kezdve látszott, hogy van körülötte valami pezsgés. Érezhető volt, hogy ő egy karizmatikus személyiség, remek adottságokkal. Ezért döntöttünk mellette, de egyáltalán nem volt könnyű dolga.

Nem jöttetek ki jól egymással, vagy mi volt a gond?

Könnyebb összehasonlítanom a két női énekesünket. Erika iszonyatosan ösztönember, aminek megvan a jó, és a rossz oldala is. Dér Heni is ilyen, de nála ez nagy adag tudatossággal párosul, ami Erikából teljesen hiányzik. Henivel viszont annyira egy hullámhosszon vagyunk, hogy ha feldobok valamit, vagy dolgozunk valamin, egyből elcsípi a fonalat. Azonnal be tud kapcsolódni a munkába, amiből így mindig jó dolgok sülnek ki. Erikában ez a képesség nem volt meg, és a tudatosság is hiányzott belőle.

Ez volt a legfőbb probléma köztetek? Ezért váltak el az útjaitok két és fél év után?

Persze ez is közrejátszott, de nem ez volt a legfőbb ok. Hiszen Kövér Erikával óriási sikereket ért el a zenekar. A Hunny Bunny által még többen ismerték meg a zenekart, és vele együtt őt is. Eleve nem volt könnyű dolgunk vele, hiszen Erika egy rendkívül zárkózott, gátakkal teli ember. Ezt csak tovább nehezítette az, hogy amikor a zenekar énekesnője lett, több negatív dologgal kellett szembesülnie. Mi korábban egy igazi „nőfaló” csapat voltunk, s a rajongóink nagy többsége is a hölgyekből tevődött össze. Erikának ezzel a bázisközönséggel kellett farkasszemet néznie az első koncertjeinken. Nem volt könnyű dolga, de úgy tűnt, állja a sarat. Aztán neki köszönhetően fordult az arány, és az első sorokban a férfiak is elkezdtek tolongani. Mi pedig egyre népszerűbbek lettünk.

Akkor mégis hol és min csúszott el a dolog? Mennyire játszott szerepet az elválásban az, hogy kiderült, Erika felnőtt filmekben is szerepelt?

Ez inkább őt törte meg még jobban. Mi azután jöttünk erre rá, miután kiválogattuk őt. Nem foglalkoztunk vele, inkább próbáltunk tudatosan készülni arra, hogy mi lesz, ha kitudódik a dolog. Így is lett, de szerencsére jól kezeltük a helyzetet. Csupán egy sajtóközleményt adtunk ki a dologgal kapcsolatban, s egyébként nem nyilatkoztunk az ügyről. Minket nem zavart a dolog, ám Erikát igen. Gyanakvóbb lett, zárkózottabb és megtörtebb. Az igazi válóok azonban nem ez volt. Erika döntött úgy épp a legnagyobb hajtás közepén, hogy kiszáll. Ebben közrejátszott egy szerelem is az életében, ami elvakította. Próbáltuk meggyőzni róla, hogy ne lépjen ki, de hajthatatlan volt. Ez volt az a pillanat, ahol megfordult a fejemben, hogy abba kéne hagyni az egészet. Ám szerencsére nem így történt.

Hogyan váltatok el akkor Erikával?

Zajosan, és ez még eltartott egy darabig. A turnészezon kellős közepén, nyáron jelentette be, hogy szeretne kilépni. Végül megállapodtunk abban, hogy december 31-ig a zenekar tagja marad. Nekünk azonban előre kellett gondolkodnunk, így már kerestük az utódot. Kizárólag olyan énekesnőkben gondolkodtunk, akik már ismertek. Tudtuk, hogy nincs időnk és lehetőségünk még egy teljesen ismeretlen énekesnőt felépítenünk. Szerencsénk volt, mert a Megasztár éppen akkor zajlott, s így találtunk rá Dér Henire, akivel azóta is remekül tudunk együtt dolgozni.

Erika zenekarból való kiválása óta nem is találkoztatok, csak a Megasztár válogatásán?

Miután Erika bejelentette, hogy kiválik, egy hónappal rá meggondolta magát, de akkor már késő volt. Nekünk már ott volt Heni. A szívem szakadt meg Erikáért, de a dolgokat nem lehetett visszacsinálni. Bár Erika stílusteremtő volt a maga szuggesztív, vamp stílusával, de tudtam, ha egyszer meg tudta tenni azt, hogy egyik pillanatról a másikra otthagyja a zenekart egy szerelem kedvéért, akkor ez bármikor előfordulhat. A szívem szakadt meg érte, hiszen nagy sikereket értünk el neki köszönhetően, de a dolgokat már nem lehetett visszacsinálni. Legközelebb 2008-ban találkoztunk egy koncertünkön.

Milyen volt akkor újra találkozni?

Egy jubileumi Sugarloaf koncertet adtunk a MÜPÁ-ban, ahová őt is meghívtuk, hogy elénekeljen két számot. Rossz volt újra találkozni, mert láttam a szemében valamit. Valami iszonyatos keserűséget és a színpad utáni sóvárgást. Olyan ez, mint a drog. Ha egyszer megízleled, hogy milyen a színpadon, mindig vágysz rá utána. Rajta pont ezt láttam, hogy vágyik rá, ám a tudatossága hiányában nem tudja elérni azt, amit szeretne.

Kövér Erika legutóbb a Megasztár válogatásán tűnt fel. Ám a nagy áttörés ezúttal sem sikerült neki. Szerinted összejöhet még neki valamikor?

Szeretem és tisztelem Erikát, de vannak dolgok, amik nem változnak. Neki volt 8-9 éve arra, hogy felépítse magát, s egy lehengerlő alakítással visszatérhessen. Sajnos nem így lett. Egy összetört nő lépett a színpadra, akihez bár tudom a kulcsot, semmit nem tehetek érte. Továbbra sem tudja, hogy kéne felkészülni egy munkára, ez mindig is hiányzott belőle. Lehet, hogy egyszer jön valaki, aki csiszol rajta annyit, hogy sikerüljön a visszatérés. De az is lehet, hogy eljön az életébe egy olyan pont – férj, gyerek vagy egyéb fordulat – ami megváltoztatja. Ahogy az is előfordulhat, hogy nem lesz ilyen. Egy biztos, Kövér Erika remek adottságokkal rendelkezik, s ha Amerikába született volna, ahol a személyiségét megfelelően tudja kezelni egy profi team, ma már talán világsztár lenne. Ám nem így lett, s látni azt, hogy mi lett belőle – még akkor is, ha ő döntött úgy, hogy kilép a Sugarloafból – nagyon szívbe markoló. Remélem, hogy egyszer összejön neki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik