Szórakozás

Ma van a bűncselekmények áldozatainak napja

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. E nap azóta a bűncselekmények áldozatainak napja, melyet 1993-tól Magyarországon is megtartanak.

2011-ben is főként vagyon elleni bűncselekmények voltak a legjellemzőbbek Magyarországon. Ebben nagy szerepet játszik, hogy a rendszeres figyelemfelhívás ellenére az emberek még mindig nem elég körültekintőek, nem fordítanak kellő figyelmet egymásra (a környezet közömbössége), saját értékeik megóvására, a szakemberek figyelmeztetéseire, tanácsaira.

Lakásbetörések esetében kiemelten veszélyeztetettek a gyenge mechanikai védelemmel ellátott ingatlanok, tárolók, valamint a hétvégi házak, zártkerti ingatlanok és tanyák. Még mindig sok esetben fordul elő trükkös lopás és a csalás. Az elkövetők főként az idősebb korosztályt veszik célba, gyakran valamilyen szolgáltató, polgármesteri hivatal, nyugdíjas klub munkatársának, különböző szervezetek képviselőjének adják ki magukat, és adatszolgáltatásra, túlfizetésre, visszajáró pénzösszegre, nyereményre, ajándékra hivatkozva jutnak be az ingatlanba.

2011-ben Csongrád megyében 12 087 fő (55 % férfi, 45 % nő) vált valamilyen bűncselekmény sértettjévé. Közel 20 százalékuk idős korú, ami komoly figyelmeztetés a hozzátartozók részére, akiknek jobban kéne figyelniük idősebb családtagjaikra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik