Szórakozás

Új celebőrület: hús nélkül jobb az élet!

Van, aki vallási hovatartozása miatt, más betegségből kifolyólag vagy egészsége megőrzése érdekében voksol a növényi alapú táplálkozásra. Sztárjaink arról vallanak, miért döntöttek a vegetáriánus étrend mellett.

“Ha a vágóhidaknak üvegfaluk lenne, mindenki vegatáriánus lenne” – nyilatkozta egykor Paul McCartney. Nos, úgy tűnik, a magyar hírességek közül is sokan hasonlóan gondolkodnak és nemet mondtak a húsevésre.

Az indiai származású műsorvezető, Joshi Bharat családja nemzedékek óta nem eszik húst. “Brahmin családból származom, ez a papok és tudósok kasztja. Tulajdonképpen már születésem előtt vegetáriánus voltam. Gyerekkoromból emlékszem, hogy azokat az utcákat, ahol hentesüzlet volt, elkerültük, és tojást sem tarthattunk itthon” – mesélte az indiai sorselemző. Joshi meggyőződése, hogy nem kell állatot ölni ahhoz, hogy jóllakhassunk, és azt is hozzátette, nála a húsmentes táplálkozás nem érdem, hanem állapot, evidencia. A műsorvezető azt állítja, soha, semmilyen egészségügyi problémája nem adódott abból, hogy nem fogyaszt húst és nem küszködik hiánybetegséggel sem.


Fotó: TV2

Többször is felhagyott a húsevéssel Laár András. A színész először tizenhét éves korában a keleti filozófiák hatására tért át a növényi táplálkozásra, huszonnyolc évesen pedig a magyarországi krisnásokkal való találkozás változtatott az étrendjén. A színész először szülői nyomásra, majd a sok utazás miatt tért vissza az állati eredetű étkezéshez. Később azonban egy betegség, a porckorongsérv “késztette” arra, hogy végleg mellőzze a húst a tányérjáról.

Steiner Kristóf jóideje úgy érezte, a húsevés “nem oké”, de csak néhány éve szánta el magát arra, hogy bármennyire is szereti például a hamburgert, étrendjéből száműzze a húst. “Végül rájöttem, hogy ha éveken át képes voltam megfosztani magam a szénhidráttól azért az önös, egoista célért, hogy vékony legyek, igazán megfoszthatom magam a hústól azért, hogy élhető hely legyen a Föld bolygó” – nyilatkozta akkoriban.

A Tankcsapda énekese, Lukács László szintén nem fogyaszt húsfélét. A zenész egy nyilatkozatában arról beszélt, az élet szeretete miatt döntött így egykor.


Lukács László sem fogyaszt húst (Fotó: RTL Klub / Sajtóklub / Bársony Bence)

Közel húsz éve vegetáriánus a Megasztár zsűritagja, Mester Tamás is. Az ítész úgy véli, ha ölés nélkül is életben maradhatunk, akkor miért pusztítanánk el egy állatot.

Betegsége miatt nem eszik húst Hevesi Tamás sem. A zenész, amióta vegatáriánus, sokkal jobb laboreredményeket produkál, vércukra jobban kordában tartható és a vérzsíreredményei is normalizálódtak.

Ötvenéves kora után lett vegatáriánus Benkő Dániel. A botrányhős lantművész szintén egészégügyi panaszai miatt hagyta el a húst az étrendjéből. “Magas volt a vérnyomásom, fájt a hasam, és a szívem is rendetlenkedett. Immáron tíz éve zöldségeken élek, a desszertpedig nem más, mint gyümölcs” – mesélte, és hozzátette, azóta úgy érzi magát, mintha kicserélték volna.


Benkő Dánielnél sem fő tyúk a fazékban (Fotó: RTL Klub / Sajtóklub / Bársony Bence)

Egészsége és szépsége megőrzése érdekében mellőzi a húst Bódi Sylvi. A szép modell úgy véli, sokkal energikusabb, amióta vegetáriánus, ugyanis a hús megemésztésére rengeteg energiát használ fel a szervezet.

Szintén elkötelezett  vegetáriánus az egykori modell, Sütő Enikő, aki úgy véli, a húsevés tehető felelőssé rengeteg egészségügyi problémáért, így például a szervezet elsavasodásáért. A híresség azonban nem csak arra ügyel, hogy ne kerüljön hús a tányérjára, a különböző gyümölcs- és zöldségféleket is csak bizonyos kombinációkban fogyasztja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik