Szórakozás

Az ókori júdeai királyi kert titkait fedik fel a pollenmaradványok

Az ókori júdeai királyi kert titkait fedik fel a fosszilizálódott pollenmaradványok.

A kutatókat már régóta foglalkoztatják a Jeruzsálem és Betlehem között félúton lévő fennsík, Ramat Rahel (Ráhel magaslatának) titkai, ahol a bibliai Júdea korából ismert egyetlen királyi palota magasodott. A régészeti ásatások azt is felfedték, hogy a palotát egy csodálatos kert övezte, amelynek növényzetét egyedülálló vízellátási rendszer táplálta. Helyben vízforrás ugyan nem volt, így az esővizet gyűjtötték és osztották szét igen hatékony módon, a kertben több medence is volt, a növényzetet pedig öntözőcsatornák táplálták – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A Ramat Rahel-i helyszínen évek óta folytatnak feltárásokat a Tel-avivi Egyetem régészei, akiknek a pollenmaradványok alapján sikerült azonosítaniuk, hogy milyen növények illatoztak az ókori kertben.

A korábbi próbálkozások, hogy a talajból nyerjenek pollenmaradványokat, sikertelennek bizonyultak. Az egyetem szakemberei Oded Lipsic irányításával viszont felfigyeltek arra, hogy az öntözőcsatornákat és medencéket többször is javították az idők folyamán, így a száradó gipszréteg “csapdába” ejthette a polleneket. A tudósok feltételezése beigazolódott, s a gipszrétegeknek köszönhetően koronként azonosítani tudták a kert növényzetét.

Bizonyos korokban csak helyi növények – fügefák, szőlő nőtt a kertben, a Kr.e. 5-4. században, a perzsa uralom alatt viszont messzi földről hozott fák és virágok kerültek túlsúlyba.

“Egyedülálló pollenegyüttest fedeztünk fel” – hangsúlyozta Dafna Langutt pollenszakértő.
Nőtt a kertben nyárfa és fűzfa, amelyeknek rengeteg víz kellett, de telepítettek fügefákat, olajfákat, szőlőt, a virágok közül pedig mindenekelőtt a vízililiom pollenmaradványait fedezték fel. A perzsa uralom alatt jelent meg Izraelben elsőként a királyi kertben az Indiából importált cédrátcitrom (Citrus medica), valamint a dió (Juglans regia), a libanoni cédrus, valamint a nyírfa.

A kutatók feltételezése szerint a perzsák hatalmukat fitogtatva hozatták az egzotikus növényeket a birodalom távoli szegleteiből.

“Ez az első alkalom, hogy egy ókori királyi kert növényzetét sikerült pontosan feltérképezni” – mutattak rá a Tel-avivi Egyetem kutatói. Az általuk összegyűjtött botanikai és régészeti adatok alapján rekonstruálják a kertet, amelynek pompájában hamarosan gyönyörködhetnek Ramat Rahel látogatói.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik