Szórakozás

Jó tanácsok zsebtolvajok ellen

Az ünnepek közeledtével jelentősen megnövekszik a forgalom nem csak az utakon, de az üzletekben, vásárokon és a piacokon is, hiszen ezen időszak a karácsonyi ajándékok vásárlásával telik.

Ilyenkor azonban sajnálatos módon különösen számítani lehet az alkalmi és zseblopások, a gépjárművekből történő lopások, illetőleg az ilyen jellegű tevékenységgel okozott kárérték növekedésére – hívja fel a veszélyre a figyelmet Tuczakov Szilvána rendőr alezredes.

Az elmúlt napokban többen is váltak lopás áldozatává, melyek helyszínei legtöbbször a nagyobb bevásárlóközpontok, vásárok, de arra is akadt példa, hogy a buszon rövidítették meg a gyanútlan utazót, illetve a buszmegállóban alvó személy mellől emelték el táskáját. Ez utóbbi esetben a sértett kára ráadásul elérte a százezer Ft-ot.

Az érték döntően pénztárca, melyet a táska tetején, babakocsi hálós rekeszében tároltak, így könnyítve meg az enyveskezűek dolgát.

Ezen esetek visszaszorításának egyik lehetséges módja a megelőzés, hiszen sokszor a nem kellő odafigyelés ad terepet az ilyenkor jellemző bűncselekmények elkövetésére.

Vásárláskor, nagyobb forgalmú helyeken a zsebben tartott érték – pénztárca, mobiltelefon – nincsen biztonságban, hiszen a zsebtolvajok, kihasználva az ilyenkor jellemző tolongást, könnyen kiemelik onnan azt. A kosár, táska tetejére rakott pénztárcának is gyorsan lába kelhet, ezeket zárható táska mélyén, a táskát szorosan a hónunk alá fogva érdemes tartani, így előzve meg a lopást. Autóbuszon, tömegközlekedési eszközökön a hátizsákot érdemes látókörünkbe, magunk elé helyezni, hiszen háton maradva az abba tárolt értékek szintén könnyedén kiemelhetőek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik