Szórakozás

Fogyaszthat-e alkoholt a kismama? Pro és kontra

Kényes kérdés: szabad-e alkoholt fogyasztani a várandósság ideje alatt. A téma azonban nem csak az érintetteket, de a szakembereket is megosztja.

A köztudottan egészséges életmódot folytató Rubint Réka kamerák előtt is felvállalta véleményét, és elmondta, szerinte abból nem lehet baj, ha a kismama hetente 1-2 pohár jó minőségű vörösbort iszik.
A terhesség ideje alatt, sőt előtte és utána se tartom jónak a túlzásokat semmiben: sem az evésben, sem az ivásban, sem a mozgásban. Szerintem nagyon fontos, hogy mértéket tartsunk ezekben a dolgokban… A mérték az érték!” – vallja Réka.
Schobert Norbi felesége hozzátette, három egészséges gyermeket hozott a világra, ami szintén bizonyítja, hogy a mértékkel történő – várandósság alatti – alkoholfogyasztás nem árthat a babának.

A korábban kóros soványsággal küzdő Szorcsik H. Vikiről terhessége alatt derült ki, hogy vérszegény. A fiatal kismamának orvosa ajánlotta, hogy időnként igyon néhány korty vörösbort, amelynek nagyon jó “vérképző” hatása van. Viki hallgatott nőgyógyászára, ám természetesen ő sem esik túlzásokba.

Ellenkező véleményét osztotta meg a Unique énekesnője, Völgyesi Gabi. A nyolcadik hónapban járó kismama biztonsági játékosnak vallja magát. Igaz, azt is hozzátette, terhessége előtt sem fogyasztott gyakran alkoholt, így számára nem lemondás az, hogy most egy kortyot sem iszik.

Dr. Csermely Gyula, szülész-nőgyógyász a TV2 Aktívjában arról beszélt, valóban vannak olyan esetek, amikor nem rendszerességgel néhány deci bor ajánlott is lehet, főleg, ha a kismama korábban is fogyasztott alkoholt. Azt is hozzátette, hogy a rendszeres és nagymértékű ivás azonban súlyosan károsíthatja a babát, aki ráadásul a méhen belül “be is rúghat”.

A Hír24 Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyászt kérdezte a témában. A szakember azt az álláspontot képviseli, hogy a legjobb, ha a terhesség alatt egy kortyot sem iszunk.
“Az alkohol teratogén anyag, így ártalmasan befolyásolja a gyermek fejlődését. Átjut a méhlepényen, és a védtelen magzat szervezetébe is bekerül” – indokolta véleményét. – “Minden ital, ami alkoholt tartalmaz, akár a legkisebb mennyiségben is, árt a babának.”

A szakember megosztotta velünk, hogy léteznek olyan kutatási eredmények, melyek szerint az alkoholfogyasztást nem kell teljesen elhagyni, hanem elég csökkenteni napi másfél egységre (másfél deci bor körülbelül egy egységnek felel meg), ám az első három hónapban ettől is tartózkodni kell. A szülész-nőgyógyász azonban leszögezte, ha tőle kér bárki tanácsot, ő azt javasolja, hogy a terhesség ideje alatt egyáltalán ne fogyasszon alkoholt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik