Szórakozás

107 milliós kártérítés a beteg fiú családjának

Ákos oxigénhiány miatt születése óta sérült. Édesanyja néhány éve orvosi műhiba miatt kártérítési pert indított a Szent Imre kórház ellen.

13 évvel ezelőtt Gyöngyösi Anita gyermekének születésénél hibázott a kórház. A kisfiú többször oxigénhiányos állapotot szenvedett, belegabalyodott a köldökzsinórba, napokon át fuldoklott édesanyja pocakjában. Ákos emiatt súlyos agykárosodással született, tolószékbe kényszerült.

A nyolc éve húzódó perben szerdán hirdetett ítéletet a bíróság másodfokon. Már első fokon egyértelműen kiderült, hogy a kórház a felelős, ezért novemberben 107 millió forintot ítéltek meg a családnak, ezt az összeget most a Fővárosi Ítélőtábla csak részben változtatta meg.

A kártérítés rekordösszegnek számít, ezzel második vagy harmadik helyen állnak Magyarországon. Eddig a legmagasabb 135 millió forint volt, szintén szülési műhibaperben nyerték.

A kórház ügyvédje, dr. Kiss Tibor az Aktívnak azt mondta, rendkívül megterhelő számukra a kifizetés, a teljes összeg a kórház 1,5 havi dologi kiadásának felel meg, és attól tart, hogy a mostani bírósági döntés kártérítési lavinát indít majd el, pedig a kórházak így is nagyon nehéz helyzetben vannak.

A szülők nagyon bíztak a pénzben, amiből gyermekük további kezeléseit fedeznék. 10 éve hetente háromszor egy speciális iskolába hordják Ákost, ahol a beszédkészségét és a mozgását fejlesztik. Édesanyja azt mondja, a fiú felfogja, mi zajlik körülötte, csak nem tudja kifejezni magát.

Ákos állapota az utóbbi időben rengeteget romlott, sokat fogyott, eddig két eredményes őssejtbeültetésen vettek részt. A második kezelés után a fiú fel tudott állni a kerekesszékből, így a legfontosabb most az lenne a számukra, hogy újból kijussanak egy kijevi őssejtbeültetésre, még a jövő héten. A kezelés 3 millió forintba kerülne, de a család a kártérítést addig még nem kapja meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik