Szórakozás

Botrány egy reklám miatt: Putyin és Medvegyev teniszszerelésben

Az elnököt és a kormányfőt teniszszerelésben ábrázoló plakátok jelentek meg hétfőre virradó éjszaka a moszkvai CUM áruház környékén.

Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára huliganizmusnak minősítette az ábrázolást, leszögezve, hogy hasonlóra senki nem kért engedélyt, és azt mondta: azon lesz, hogy ezek a képek eltűnjenek. És hétfő estére valóban eltűntek.

A CUM tulajdonosainak szóvivője sietett közölni, hogy a plakátokat nem az áruház rendelte és nem is járult hozzá kiragasztásukhoz.

A plakátokon Medvegyev pólóban és térdig érő sortban, teniszütővel a kezében, Putyin ütő nélkül, de pólója felett hagyományos kötött mellényben látható. Mindkettejük pólóján, illetve mellényén babérkoszorúban lévő M illetve P szerepel latin betűkkel. A CUM közismert logója mellett az “Új kollekció, tavasz/nyár 2011” felirat látható, és egy internet-cím: “monolog.tv“.

A megadott címen a plakát és néhány karikatúra látható, utóbbiak többek között Moamer el-Kadhafi líbiai vezetőt ábrázolják, Nyikita Mihalkov filmrendezőt a gonosz képében mutatják. Az egyik karikatúra az alkotót ábrázolja, s mellette a kis boríték, amely jelzi, hogy a szerzővel itt lehet kapcsolatba lépni.

Az anonimitását őrizni kívánó művész a BBC brit műsorszolgáltató orosz honlapjának kérdésére azt írta: mindez utcai művészet, amely azt fejezi ki, hogy ő hogyan látja a világot. A CUM-plakátok esetében arról van szó, hogy az ország két legismertebb embere nagyon távol áll a divat és a show-biznisz világától, noha mindannyian fogyasztói társadalomban élünk. Leggyakrabban mindkettejüket teljesen begombolkozva látjuk, én pedig divatos, laza embereknek akartam őket bemutatni, akik követik a divatot és aktív életet élnek. “Nagy terveim vannak: az szeretném elérni, hogy a jövő felé haladjunk tudatunkban, és felfogásunkban a lehető legnagyobb mértékig hasonlóvá váljunk Európához” – írta.

A CUM-nak már voltak problémái plakátokkal máskor is. 2007-ben, a tanév kezdete előtt hatalmas reklámok jelentek meg, amelyeken egy kislány divattervezők drága holmijait követelte, azzal a felirattal, “Aki nem Pradát visel, az rossz!” Az általános felháborodás nyomán a plakátokat leszedték, és a versenyhivatal jogsértés címén megbírságolta az áruházat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik