Szórakozás

A leghangosabb macskadoromb

A 12 éves Smokey, ha alaposan megdögönyözik, akár egy fűnyíró hangerejével is képes dorombolni.

A kivételes képességű macska átlagos hangereje olyan 80 decibel környékén mozog – azaz már teljes nyugalmi állapotban is többször hangosabb, mint más cicák (a maguk szerény 25 decibeljével). Smokey gazdái, a northamptoni Ruth és Mark Adams bevallották, amikor kedvencük éppen jól érzi magát, még a tévét sem lehet tőle hallani – és telefonálni is a ház másik végébe járnak át.

„Smokey világ életében hangos macska volt, még akkor is dorombol egy jellegzetes alaphangerővel, amikor eszik. Ebben a házban csak akkor van csend, ha a macska alszik” – mesélte Ruth, majd azt is hozzátette, telefonáló barátai nem hajlandóak elhinni, hogy a háttérzaj egyedül a macskából jön.

Adamsék három évvel ezelőtt fogadták be Smokey-t, 10 éves kislányuknak szánták ajándékba. A család már a cica érkezése előtt is gondozott kisállatokat, Smokey hangereje azonban mindegyiküket váratlanul érte. „Néha imádnivaló, máskor meg legszívesebben kihajítanám, ez a hangulatomtól függ” – vallotta be Mrs. Adams.

Smokey-t a leggyakrabban még meg sem kell dögönyözni ahhoz, hogy hangos dorombolásba kezdjen – viszont néha olyan hangerővel és intenzitással képes „dürrögni”, hogy fuldokolni kezd tőle. „Annyira kiszárad a torka a dorombolástól, hogy nekiáll köhögni és levegő után kapkod” – mesélik a családtagok, akik nemrégiben regisztrálták a hangos kisállatot a Guinness Rekodok Könyvének szerkesztőbizottságánál. A Guinness szóvivője az eset kapcsán elmondta, a valaha mért leghangosabb emberi sikoly 129 decibel volt, így Smokey 80-as átlaghangereje példanélkülinek minősül.

AJÁNLOTT LINKEK:

A világ leghangosabban doromboló macskája – angolul (The Telegraph)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik