Szórakozás

Tehetségkutatók egy profi énektanár szemével

Flohr Mária szerint léteznek "született zsenik", de nekik sem elég csupán megszületni és kimenni a színpadra.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem énektanárával a Népszabadság készített interjút. A lap munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy mi a véleménye egy profi szakembernek a népszerű tehetségkutatókról, az X-Faktorról és a Megasztárról.

Flohr Mária elismeri, létezik olyan, hogy őstehetség, akiben megvan az X-Faktor, de még ezeknek az embereknek is rengeteg gyakorlásra van szükségük. Teljesen normális, ha egy énekes heteket, sőt akár hónapokat készül egy-egy produkcióra. A Madách Színháznak például az a gyakorlata, hogy a színészek kora tavasztól nyár végéig, majd plusz egy hónapig tanulnak egy anyagot – árulta el a hangképző tanár a nol.hu-nak. Hozzátette: az X-Faktor mentorrendszerét szerencsésebbnek találja, mert ténylegesen, egy irányba tartóan foglalkozhatnak a versenyzőkkel.

Ezzel szemben a televízióban látható tehetségkutatók versenyzőinek alig egy hetük van arra, hogy megtanulják a dalaikat, ráadásul külön hátrányt jelent, hogy a zsűri és a közönség is a pillanatnyi állapotot ítéli meg. Flohr Mária szerint többek között ezért is óriási teher egy ilyen műsorsorozatban szerepelni.

További nehézséget jelent a versenyzőknek, – véli az énektanár – hogy hirtelen csöppennek bele az őket övező médiafelhajtásba, ezernél is több véleménnyel szembesülnek, és nem tudják, kinek higgyenek, merre induljanak.

Flohr Mária szerint annak a tehetségnek van a legnagyobb esélye végső győztesként kikerülnie, aki a legjobban bírja a következő hetek izgalmait és a „hosszútávfutást”.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bárkiből lehet megasztár? (Népszabadság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik