Pályán kívül

Burkina Faso a nem fogadja el a FIFA döntését

foci vb 2018 (Array)
foci vb 2018 (Array)

A Burkina Fasó-i labdarúgó-szövetség a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, miután a sportág nemzetközi szövetsége (FIFA) a Dél-Afrikai Köztársaság – Szenegál világbajnoki selejtezőmérkőzés újrajátszását rendelte el.

A tavaly novemberi vb-selejtezőn a házigazda dél-afrikaiak 2-1-re nyertek, az összecsapáson – tévesen – a bíró tizenegyest ítélt meg a hazaiak javára, noha a szenegáliak hátvédje, Kalidou Koulibaly nem ért kézzel a labdához, az a térdéről pattant a földre a tizenhatoson belül. Az eredeti eredmény lenullázásával a Dél-Afrikai Köztársaságnak mindössze egy pontja van, Szenegálnak maradt az öt. Utóbbi azonban az újrajátszással esélyt kapott, hogy nyolc pontja legyen, így meglépjen riválisaitól. A kvartett másik két tagja, Burkina Faso és a Zöld-foki-szigetek egyformán hat pontot gyűjtött négy találkozón.

A Burkina Fasó-i szövetség leszögezte: nem fogadja el a FIFA-vizsgálat eredményét, amely szerint a találkozó játékvezetője, az időközben örökös eltiltással sújtott ghánai Joseph Lamptey korrupt lett volna, és a találkozóval összefüggő fogadási csalásban volt érintett. Az afrikaiak álláspontja szerint a FIFA-határozat “hatalommal való visszaélés”.

Az afrikai selejtezőcsoportokból az első helyezettek jutnak ki a jövő évi oroszországi vb-re.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik