Pályán kívül

Hargitay két szóval elintézte az úszóelnököt

Hargitay András korábbi úszókapitány tömören összefoglalta, szerinte mennyi köze van Bienerth Gusztáv elnöknek a vizes vb-n elért magyar sikerekhez, és a leendő új elnökre is tippelt.

A múlt nyári riói olimpia idején az úszók szövetségi kapitányaként dolgozó Hargitay András a DIGI Sport műsorában igen tömören összefoglalta, szerinte mennyi köze van Bienerth Gusztáv elnöknek a vizes vb-n elért magyar sikerekhez, és a jól sikerült rendezéshez:

Hát semmi.

Nyomban ezután a szeptember elsején esedékes közgyűlésre tér rá a műsorvezető, Szombathy Pál. Hargitay – aki korábban úgy fogalmazott, a leendő elnöknek Hosszú Katinkáék jóváhagyására is szüksége van – szerint Wladár Sándor lehet az új elnök, ő az, “akivel kapcsolatban konszenzus alakul ki”. Bienerth mellett ugyanakkor nem állt ki a háromszoros olimpiai bajnok úszónő.

A határozatképtelen elnökségről Hargitay Szombathy kérdésére elismeri, hogy “gyakorlatilag már csak a zenekar játszik a Titanicon”.

A szövetség körül hosszú ideje forr a levegő, már az sem kevés, ami a vizes vb óta történt:

  1. Július 31-én a MÚSZ Ellenőrző Testület vezetője mondott le, ami lépéskényszerbe hozta az elnököt, akinek a szervezet alapszabálya szerint ebben az esetben 30 napja maradt Pósa Józsefné pótlására, azaz egy rendkívüli közgyűlés összehívására.
  2. Másnap reggel egész pályás letámadásba kezdtek a sportág halhatatlanjai, Darnyi Tamás(négyszeres olimpiai bajnok), Rózsa Norbert (olimpiai bajnok), Hargitay András (háromszoros világbajnok), Szabó József (olimpiai bajnok), Risztov Éva (olimpiai bajnok), Güttler Károly(olimpiai és vb ezüstérmes, Európa-bajnok) is levélben jelezte, tarthatatlannak látja a szövetségben kialakult helyzetet.
  3. Szintén augusztus elsején, a vb ünnepi sajtótájékoztatója valóban annak indult, amire hivatott lett volna, de az elnököt a kötelező körök után hamar megtalálták az újságírók. Bienerth Gusztáv elnök a média érdeklődésére a halhatatlan úszók levelét pitiáner támadásnak nevezte, és jelezte, rossz híre van, mindez csak megerősíti abban, hogy jó úton jár, ezért nem mond le.
  4. Augusztus 3-án délelőtt válaszként erre lemondott hat elnökségi tag. Érdekes, hogy az MTI-hez is eljuttatott levelükben Hargitay szavaihoz hasonlóan ők is úgy fogalmaznak: “A szakmai sikerektől függetlenül úgy látjuk: a MÚSZ jelenlegi elnöke sem az elnökséget, sem a közvéleményt nem tájékoztatja tényszerűen a szervezet tevékenységéről, illetve a meghatározó döntésekről.” Távozásukkal már csak az elnök, az alelnök és egy tag maradt a testületben.
    A sikeres világbajnokság után négy nappal a döntéshozatal terén azonban így végképp döntésképtelenné vált a Magyar Úszó Szövetség.
  5. Augusztus 5-én Tóth István, a Honvéd Kossuth Lajos Sportegyesület Szentendre elnöke bejelentette, hűtlen kezelés miatt feljelenti Bienerth Gusztávot, a MÚSZ elnökét. A vád szerint, az elnök a szövetség pénzét saját önös érdeke szerint használja fel.
  6. Gyárfás Tamás, a MÚSZ korábbi elnöke nyílt levelet írt Bienerth Gusztávnak, amelyben a Masters világbajnokság befejezésének másnapján, augusztus 21-én délelőtt 10 órakor a Duna Arenában, a sajtó nyilvánossága előtt közös vitára hívta ki a regnáló elnököt. A vita nem jött létre, csak egy személyes találkozó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik