Pályán kívül

Egy év börtönre ítélték az Újpest válogatott labdarúgóját

bunda (Array)
bunda (Array)

Pont került a magyarországi bundaügy egyik szálára. A REAC-éra. 2011 őszén a korábban meggyanúsított S. László, H. Gábor után Aczél Zoltán, a Haladás vezetőedzője (a REAC és a Siófok korábbi trénere) volt az első igazán nagy név a magyar futball bundatörténetben.

Aztán 2012. február 28-án a második vonalban szereplő rákospalotai együttesből hat egykori és jelenlegi játékost állítottak elő és gyanúsítottak meg a fogadási csalásokkal kapcsolatban. Ez az úgynevezett REAC-ügy, amely napvilágra kerülése után pár nappal a labdarúgócsapat klubigazgatója, a 47 éves Kutasi Róbert mélybe vetette magát egy budapesti toronyház tetejéről és szörnyethalt.

Az érintett REAC-labdarúgók közül E. Károly és K. Vince a magyar válogatottban is megfordult.

Bő öt évvel és megannyi tárgyalási nappal az eset kirobbanása után az Ítélőtábla kihirdette az ítéletét, amely szerint egyetlen labdarúgónak sem kell börtönbe vonulnia – számolt be az nso.hu.

Ami viszont elmondható, jogerősen bizonyságot nyert, hogy nem csak városi legenda volt az NB I-es labdarúgó-mérkőzések és az utánpótlás-bajnokik manipulálása.

A tizenhét REAC-gyanúsított közül tizenötöt büntetett meg a Fővárosi Ítélőtábla, míg Nyerges Krisztiánt, és a hétszeres válogatott Torma Gábor ellen elévülés miatt ejtette a vádakat.

  • A magyarországi fogadási ügyet irányító K. Zoltán első és L. Mátyás másodrendű vádlott hatrendbeli, folytatólagosan elkövetett vesztegetés vétségében bűnös, s esetükben az Ítélőtábla helyben hagyta az első fokú ítéletet.
  • A korábbi kétszeres válogatott újpesti labdarúgó, E. Károly halmazati büntetését egy év börtönre – két évre felfüggesztve –, valamint 200 ezer forint pénzbüntetésre, a hivatásos labdarúgói sportolói foglalkozástól két évi eltiltásra súlyosbította.
  • K. Balázs halmazati büntetését egy év börtönre – két évre felfüggesztve –, 450 ezer forint pénzbüntetésre, a hivatásos labdarúgói sportolói foglalkozástól három évi eltiltásra változtatta.
  • P. Tibor halmazati büntetését egy év börtönre – két évre felfüggesztve –, továbbá 100 ezer forint pénzbüntetésre, a hivatásos labdarúgói sportolói foglalkozástól két évi eltiltásra súlyosbította.
  • A. Zoltánra, a REAC korábbi vezetőedzőjére kiszabott első fokú ítéletet – egy év börtön hat hónapra felfüggesztve, valamint 100 ezer forint vagyonelkobzás – helyben hagyta az Ítélőtábla.

A tanács elnöke indokolásában úgy fogalmazott:

A munkaszerződések, az amatőr sportolói szerződések és sportszerződések mindegyike megfogalmazta a munkavállaló hivatásos sportoló, amatőr sportoló esetén kötelezettségként, hogy szakértelemmel kell elvégeznie sporttevékenységét a tőle elvárható legmagasabb szintű teljesítmény kifejtésével. A vesztegetést elfogadó vádlottak nem a fenti szabályok szerint jártak el, mert a pályára lépve, az általuk tanúsított, összehangolt magatartásukkal szándékosan az ígért vagyoni előny megszerzése érdekében a mérkőzések elvesztésére törekedtek.

Az ítélet jogerős.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik