Pályán kívül

Ez nem az a Beckham, bár akár az is lehetne

Legyen szó bármilyen sportágról, szinte minden meccsnézés közben felmerülnek olyan kérdések, mint hogy

oké, hogy gyors ez a Ronaldo, de mit tudna kezdeni Usian Bolttal?

vagy hogy

mire lenne képes Valentino Rossi, ha beülne egy Forma 1-es autóba?

Az ilyen eszmefuttatásokat többnyire azok a nem túl rutinos sportkedvelők szokták elindítani, akik bár rászánják magukat, hogy leüljenek egy-egy közvetítés elé, a kezdeti lelkesedés után hamar elveszítik az érdeklődésüket, ekkor pedig csőstül jönnek a játéktól jócskán elvonatkoztatott kérdések. A másik fél ekkor ahelyett, hogy épületesen válaszolna, legtöbbször csak elkezd hebegni-habogni, és sértetten valami olyasmiről magyarázni, hogy

ez más mozgáskultúra, ezt nem lehet így összehasonlítani, különben is hülyeséget kérdezel.

Pedig a sportágak közötti ingázás egyáltalán nem elképzelhetetlen dolog, rengeteg profi dönt úgy akár a karrierje közben is, hogy kipróbálja magát más környezetben, az már persze más kérdés, hogy mekkora sikerrel. Az egyik legismertebb ilyen váltás Michael Jordan hajmeresztő, mindenkit letaglózó baseballos kitérője volt. A már akkor is a világ legjobb kosarasának számító Jordan 1994-ben jelentette be, hogy a következő idényt nem a Bullsnál, hanem a Chicago White Sox fiókcsapatánál, a Birmingham Baronsnál kezdi meg.

Ez nem az a Beckham, bár akár az is lehetne 1
Michael Jordan a Birgmingham Barons játékosaként.

Jordan azzal indokolta a döntését, hogy az édesapja kívánságát szeretné teljesíteni, akinek mindig is az volt az álma, hogy a fia egyszer híres baseballjátékos lesz. A Bulls legendája végül csak egy évet töltött a csapatnál, kimagaslóan gyenge teljesítményt nyújtott, ám mégis rengeteget segített a klubnak, mivel rendre megtöltötte Barons hazai és idegenbeli meccseit.

Így fordulhatott elő, hogy hosszú hónapokon keresztül soha nem látott tömegek fogadták az alacsonyabb osztályban szereplő Barons-játékosokat.

Jordanhez hasonlóan a korábbi NFL-es irányító, Tim Tebow is a baseball pályán kötött ki, miután a Philadelphia Eaglesnél létszám fölöttivé vált. A korábban rendkívül népszerű játékos egy ideig elkeseredetten próbált magának új csapatot találni, ám végül mindenki lemondott róla, egyik NFL-franchise-nak sem kellett, jött a sportágváltás.

Tim Tebow
Tim Tebow

Tebow baseballos karrierje nem is indult rosszul, leigazolta őt az MLB-ben, vagyis az amerikai elsőosztályban szereplő New York Mets, ahol a második csapat meccsén rögtön ütött egy hazafutást. A csapat vezetőit ennek ellenére nem teljesen győzte meg a korábbi NFL-sztár teljesítménye, mivel nemrég tapasztalatszerzés gyanánt továbbpasszolták a szintén MLB-hez tartozó, úgynevezett offseason őszi osztályban szereplő Scottsdale Scorpionsnak.

Akadnak pozitív példák is

Vannak jócskán olyan sportolók akiknek a karrierjük elején még választási lehetőségük is volt, hogy híres amerikai focisták vagy híres baseball játékosok lesznek. Így indult Amerika leggyűlöltebb játékosának pályafutása is, aki szinte ugyanolyan jó teljesítményt nyújtott a baseball és a focipályán. Colin Kaepernicket szinte pár év eltéréssel két nagy amerikai profi sportliga, az MLB (baseball) és az NFL (amerikai foci) is draftlistára tette.

Ez nem az a Beckham, bár akár az is lehetne 3
Kolin Kaepernick

A San Francisco irányítóját 2009-ben az idén 108 év után bajnokságot nyerő Chicago Cubs a 43. körben vitte volna, ám az akkor még a University of Nevadán tanuló játékos kikosarazta a kérőit, mert az amerikai foci karrierjét szerette volna építeni. Mint utólag kiderült, Kaepernick jól döntött, mivel két évvel később, 2011-ben egy kisebb tranzakció után a San Francisco 49ers-hez került, ahol aztán Super Bowl döntőig jutott.

Nem az a Beckham, bár az a Beckham is lehetne

Valami hasonló a helyzet a New York Giants fiatal elkapójával Odell Beckham Jr.-ral is, aki bár a fent említett példákkal ellentétben mindig is az amerikai focit űzte profi szinten, nem elképzelhetetlen, hogy előbb vagy utóbb kipróbálja magát más sportágakban is. A hihetetlen atletikus képességekkel rendelkező Beckham érdekes módon nem baseball-ban, vagy más amerikai sikersportágakban érzi magát otthonosan, hanem a mi focinkban, vagy ahogy ők mondják a soccerben.

Ez nem az a Beckham, bár akár az is lehetne 4
Beckham meccs közben

A zseniális egykezes elkapásáról elhíresült játékosról nem egy videó van, amin nagy lelkesedéssel focizik, dekázik, kapura rúg, méghozzá nem is rosszul. A szakírók szerint Beckham olyan ösztönös tehetség, akinek nagyon rövid idő kell ahhoz, hogy elsajátítson, alkalmazzon és magába építsen mozdulatosorokat. A futball mellett Beckham jól bánik a kosárlabádval is, a súlypontemelkedése pedig van akkora mint némelyik NBA-játékosnak.

Sokoldalú tehetség ide vagy oda, az igazság az, hogy a Giants 13-asa nem fogja egyhamar elhagyni az amerikai focipályákat, mivel ott szó szerint olyan teljesítményre képes, mint senki más a ligában. A hétvégi fordulóban a Cincinnati Bengals ellen Odell Beckham NFL-rekordot döntött, mikor 97 yardot futott a labdával, ezzel pedig az első olyan játékos lett, aki 36 mérközés alatt 3500 elkapott yard fölé jutott.

Aki kíváncsi rá, hogy hogyan bűvöli a labdát lábbal és kézzel Odell Beckham Jr., az nézze meg az alábbi videót, amit az F2 nevű brit freestyle csapat készített vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik