Pályán kívül

Panama-botrány: a FIFA-elnök is érintett

Vasárnap hatalmas információtömeg került nyilvánosságra volt és jelenlegi politikai vezetők, üzletemberek, hírességek, neves sportolók, valamint bűnözők titkos offshore üzleteiről az ügyvédi irodától, amely számos országban székhellyel bíró, névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfelei számára. A több százezer céggel kapcsolatos adatokat egy titkos forrás szivárogtatta ki a Süddeutsche Zeitung című német lapnak.

Gianni Infantino, a FIFA új elnöke is bajba kerülhet, aláírását ugyanis megtalálták az egyik iraton. A sportvezető két olyan üzletemberrel kötött szerződést, akiket azóta vesztegetéssel vádoltak meg.

Hugo és Mariano Jinkis vásárolta meg a Bajnokok Ligája televíziós jogait, majd közel háromszoros áron értékesítette azt. A 2006-ban készült dokumentumokat aláírta Infantino is, aki ekkor az UEFA Jogi és Klublicenc Osztályának igazgatója volt.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Miről szól az egész?

Hugo Jinkis és fia, Mariano jelenleg azért küzdenek, hogy Argentína kiadja őket az Egyesült Államoknak. 2015. májusában derült ki, hogy éveken át millió dollárokat utaltak át dél-amerikai sportvezetők számára, hogy megszerezhessék a regionális focitornák tévéközvetítési jogát.

Állítólag magas rangú tisztviselőket kenyereztek le, majd relatíve aprópénzért jutottak hozzá a tévés jogokhoz, hogy aztán hatalmasat profitáljanak belőle.

Infantino aláírása azon a szerződésen szerepel, melyen a Bajnokok Ligája 2006/07-es és 2008/09-es ecuadori közvetítési jogait rögzítették.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

A vevő Cross Trading cég, amit a Csendes-óceáni Niue szigetállamban regisztráltak 111 ezer dollárt, átszámítva körülbelül 33 millió forintot fizettek. Ezt követően a Teleamazonas ecuadori TV-társaságnak 311 170 dollárért, átszámítva nagyjából 90 millió forintért, azaz tripla áron értékesítették a jogokat.

Az Európai Szuperkupa közvetítési jogát 28 ezer dollárért vásárolták meg, majd 126 200 dollárért értékesítették. Arról egyelőre nincs információ, hogy Infantino részesült-e bármiféle juttatásban a cég profitjából.

Mi az UEFA válasza?

Az Európai Labdarúgó Szövetség szerint nem követtek el hibát, a Cross Trading ugyanis vásárlási ügynökként járt el a Teleamazonas számára.

A szövetség egyik szóvivője szerint a jogokat nyílt, versenyképes tenderen osztották szét. Hozzáfűzte, a Cross Trading egy a rengeteg cég közül, amellyel az UEFA a televíziós jogok miatt kapcsolatban áll, a tőlük származó jövedelem pedig nagyon minimális része az UEFA összbevételének.

A szerződés Gianni Infantino akkori igazgató írta alá, mert ez volt a feladata. Mint láthatják, a dokumentumot egy másik UEFA-vezető is aláírta. Ez az általános eljárás

– írta közleményében az UEFA.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Mit mond Infantino?

Megdöbbenten vette tudomásul, hogy felmerült a neve a Panama-ügyben, éppen ezért mihamarabb tisztázni szerette volna a helyzetét a FIFA új elnök.

Az UEFA már bejelentette, hogy felülvizsgálja az elmúlt években kötött kereskedelmi szerződések sokaságát, és a média rendelkezésére áll. Személyesen sosem álltam kapcsolatban a Cross Trading tulajdonsoaival, mert a tendert az UEFA marketingcsapata írta ki és bonyolította le

– nyilatkozott Infantino.

Mi lesz most?

A botrány veszélyes lehet mind Infantinóra, mind pedig a FIFA-ra. Pláne, hogy az újdonsült elnök úgy vette át Joseph Blattertől a székét, hogy vissza akarja állítani a szövetség jó hírnevét.

Az UEFA már jelentette, hogy készen áll együttműködni a hatóságokkal, amennyiben arra van szükség.

Fotó: Europress Fotóügynökség
Fotó: Europress Fotóügynökség

Hogyan tudtuk meg?

A Süddeutsche Zeitung német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen off-shore vállalatokat ad el az ügyfelei számára a világ számos részén. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok el tudják rejteni üzleti tevékenységüket.

A kiszivárogtatott iratokat és más dokumentumokat a német lap a nemzetközi oknyomozó újságírókat tömörítő International Consortium of Investigative Journalists szervezettel közösen dolgozta fel neves nemzetközi lapok több száz újságírójának közreműködésével.

Az adatok feldolgozásában és a tények feltárásában mások mellett részt vett a The Guardian brit lap, a BBC brit közszolgálati médiacsoport, a Le Monde francia lap és az argentin La Nación is.

A mintegy 11,5 millió dokumentum (e-mailek, pénzügyi kimutatások) feldolgozása nyomán több mint 210 ezer offshore céget sorolnak fel a mintegy egy éven át készült projektben.

(via BBC)

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik