Pályán kívül

Születése 90. évfordulóján emlékeztek Papp Lászlóra

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó születésének 90. évfordulója alkalmából pénteken a róla elnevezett Budapest Sportarénában - írja az MTI.

Két-háromszáz évente születnek olyan emberek, akik meg tudják változtatni a világot. Számomra Papp Laci ilyen, és úgy gondolom, a mai rohanó világban mindannyiunk számára példakép lehet

– mondta Riskó Géza, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) médiabizottságának elnöke, aki a megemlékezésen Papp László nagyságát, hazaszeretetét méltatta.

Riskó hozzátette: Papp László – akit a hit és a család segített át a nehézségeken – nemcsak magának, hanem Magyarországnak is hírnevet szerzett.

Fotó: MOB
Fotó: MOB

 

Kiemelte, fontos feladat ápolni az emlékét és azokat az elveket, amelyeket képviselt.

A megemlékezésen koszorút helyezett el Papp László szobránál a néhai ökölvívó fia, ifj. Papp László; az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sportért felelős helyettes államtitkára, Kozmann György; a MOB képviseletében Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) főtitkára; a Magyar Ökölvívó Szövetség (MÖSZ) nevében pedig Kunya György főtitkár és Dobor Dezső médiaigazgató.

Az ünnepségen megjelent többek között két olimpiai bajnok ökölvívó, Kovács István és Gedó György.

Fotó: MOB
Fotó: MOB

A háromszoros olimpiai bajnok, profi Európa-bajnok ökölvívó, edző, a magyar sportélet egyik legnagyobb és legnépszerűbb alakja 1926. március 25-én született Budapesten. Amatőrként 193 mérkőzésből 183-at nyert meg 2 döntetlen és 8 vereség mellett, 1949-ben középsúlyban, 1951-ben nagyváltósúlyban lett Európa-bajnok. Az 1948-as londoni ötkarikás játékokon középsúlyban, 1952-ben Helsinkiben és 1956-ban Melbourne-ben nagyváltósúlyban győzött, így ő lett az első ökölvívó az újkori olimpiák történetében, aki három aranyérmet szerzett.

Minden idők egyik legnagyobb magyar sportolója hosszú, súlyos betegség után 2003. október 16-án, 77 évesen hunyt el Budapesten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik