Pályán kívül

Megéri focibírónak lenni Magyarországon, havi egymilliót keresnek a profik

játékvezető, bíró (játékvezető, bíró, )
játékvezető, bíró (játékvezető, bíró, )
A megyei bajnokságokban is szép kis összeg üti a játékvezetők markát.

Azt senki sem vitatja, hogy nem a játékvezetői szakma a legkedveltebb foglalkozás hazánkban. Bár a világon sehol sem kedvelik a bírókat, hiszen mindenért ők a hibásak. A Bors utánajárt, hogy Magyarországon szép kis summa üti a sporik markát, ennyi pénzért talán jobban elviseli a ember a nézőtérről jövő bekiabálásokat. megyei szintén nem egyszer előforduló fenyegetést is.

Jelenleg 11 profi játékvezető van az országban, ők egy állandó fizetést kapnak (amelynek az összege nem ismert), erre pedig még rájön a meccspénz is, ami az NB I-ben 90 ezer forint a bíróknál, asszisztenseiknél pedig 60 ezer. Persze ide el is kell jutni.

Akik fejükbe veszik, hogy egy kis zsebpénzt keresnek abból, hogy hétvégenként 2-3 találkozón bíráskodnak, először egy tanfolyamat kell elvégezniük, amely önköltséges. A vizsga sikeres letétele után a megyei bajnokságban kezdődik a pályafutás, meccsenként 7000 forintért. És akkor itt jön az említett 2-3 találkozó/hétvége. Tehát ha valaki két meccsen játékvezető, egyen pedig asszisztens akkor is 19 ezer forinttal lesz gazdagabb két nap alatt csak a Megye III-ban.

Akik jó teljesítményt nyújtanak, ráadásul fiatalok is, feljebb léphetnek a ranglétrán. Így lehet bekerülni az MLSZ Játékvezető-képző Akadémiájára, ahol távoktatásos képzésen vesznek részt. Itt heti egy-két meccset kapnak, értelemszerűen több pénzért.

Az NB I-ben korábban 271 mérkőzést levezető Bede Ferenc a lap érdeklődésére elmondta, egy profi játékvezető havi egymillió forintot is kereshet.

A játékvezetők meccsenkénti keresete Magyarországon

Játékvezető           Asszisztens
NB I                      90 ezer Ft              60 ezer Ft
NB II                    60 ezer Ft              40 ezer Ft
NB III                  30 ezer Ft              20 ezer Ft
Megye I               12 ezer Ft                 8 ezer Ft
Megye II             10 ezer Ft                 7 ezer Ft
Megye III-IV        7 ezer Ft                 5 ezer Ft

Ajánlott videó

Olvasói sztorik