Pályán kívül

Hosszú Katinka másodszor a világ legjobb úszója

Akárcsak egy évvel korábban, úgy 2015-ben is Hosszú Katinka érdemelte ki a világ legjobb női úszójának járó elismerést a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetségnél (FINA).

A Vasas 26 éves klasszisa az amerikai Katie Ledeckyt és a svéd Sarah Sjöströmöt megelőzve nyerte meg a pontversenyt. Hosszú a tavalyi év fő versenyén, a kazanyi nagymedencés világbajnokságon 200 és 400 méter vegyesen diadalmaskodott, előbbi távon világcsúccsal győzött, emellett 200 méter háton harmadik lett.

A férfiak mezőnyében Cseh László – aki Kazanyban pillangóúszásban három távon három különböző érmet nyert, közte 200 méteren aranyat – a második helyen végzett az ausztrál Mitch Larkin mögött.

A FINA gáláján ugyanakkor egyikük sem vett részt, mivel Luxemburgban versenyeztek.

Ott volt viszont a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a a FINA alelnöke, Gyárfás Tamás, aki a világ úszósportjáért végzett kiemelkedő tevékenységéért a Nemzetközi Úszó Szövetség legtekintélyesebb díját a „Golden Pin”-t veheti át Dr. Julio C. Maglionétól  vasárnap este a Vigadóban zajló gálaünnepségen.

A győztesek

férfi úszás: Mitch Larkin

női úszás: Hosszú Katinka

férfi műugrás: He Chao

női műugrás: Shi Tingmao

férfi vízilabda: Szerbia

női vízilabda: Egyesült Államok

női nyílt vízi úszás: Ana Marcela Cunha

férfi nyílt vízi úszás: Jordan Wilimovsky

férfi high diving: Gary Hunt

női high diving: Rachelle Simpson

női műuszás: Svetlana Romashina

férfi műúszás: Bill May/Aleksandr Maltsev

Az elmúlt években a FINA-nál szavazás alapján hirdettek győzteseket, ezúttal azonban pontrendszer alapján került ki az év legjobbja a különböző vizes sportos kategóriákban, pontokat az egyes versenyeken elért eredményekkel, rekordokkal lehetett szerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik