Pályán kívül

Év sportolója: Hosszú Katinka győzött a nőknél

Cseh László lett az év férfi sportolója, a labdarúgó-válogatott pedig az év csapata. Életműdíjat kapott Szepesi György és Károlyi Béla.

Idén már az 58. alkalommal rendezték meg a korábban Sportcsillagok Gálaestje névre hallgató rendezvényt, amely az idén az M4 Sport – Az Év sportolója gála nevet kapta. Az eseményre a Nemzeti Színházban került sort. A szokásoknak megfelelően ezúttal is a magyar sportújságírók szavaztak a legjobb sportolókra és edzőkre, illetve azokra a külföldi szakemberekre, akik a magyar sportsikerekért dolgoztak.

Elsőként az Év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzőjét díjazták. A győztes Galambos Zsolt, kosárlabda-szakágvezető lett.

Az első díjátadás után hivatalosan is megkezdődött a gála, amelyen előbb a Honvéd táncegyüttes szórakoztatta a közönséget, majd Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke mondott beszédet.

Következett az Év gólja díj nyertese, amelyet egy tízfős bizottság szavazott meg. A győztes Priskin Tamás lett, aki a norvégok elleni pótselejtezőn lőtt hatalmas gólt. A díjat Nyilasi Tibor adta át a pozsonyi Slovan csatárának, aki a novemberben elhunyt Fülöp Mártonnak ajánlotta az elismerést.

Az Év edzője Dárdai Pál lett, aki a Hertha BSC beleki edzőtáborából jelentkezett be. A válogatott korábbi szövetségi kapitány mögött Shane Tusup végzett a második, Plagányi Zsolt pedig a harmadik helyen.

Pásztory Dórától kapta meg az Év fogyatékkal élő sportolója címet Gelencsér Róbert, aki szervátültetett atlétaként ért el nagyszerű sikereket 2015-ben.

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Magyar Aranylabda megnyerése után Király Gábor lett az Év labdarúgója. A Haladás és a válogatott kapusa Ihász Kálmántól kapta meg a díjat. A rutinos hálóőr Böde Dánielt és Nikolics Nemanját előzte meg a szavazáson.

Az Év csapata a labdarúgó Európa-bajnokságra 44 év után kijutó magyar válogatott lett. A nemzeti csapat a divízió I-be ismét felkerülő hokiválogatottat, valamint az Európa Ligát nyerő és a kontinensviadalon is remeklő női röplabda-válogatottat utasította maga mögé.

A hölgyeknél is megválasztották az Év fogyatékkal élő sportolóját, ebben a kategóriában az úszó Gyurkó Alexandra lett a legjobb.

Az Év női sportolója hatalmas fölénnyel Hosszú Katinka lett. Az előző esztendőben is sikert sikerre halmozó úszó jelenleg Amerikában tartózkodik, így édesanyja, Bakos Barbara vette át a díjat Balczó Andrástól. Édesanyja elmondta, hogy felkészülési szempontjából nagyon fontos az austini verseny, így nem tudott eljönni az eseményre.

MLSZ életműdíjat kapott Szepesi György, aki Csányi Sándortól, a szövetség elnökétől kapta meg az elismerést.

A hölgyek után a férfiaknál is díjazták az Év legjobbját, a győztes pedig a másodvirágzását élő Cseh László lett. A kiváló úszó Szabó Bencétől, a MOB főtitkárától, valamint a labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitányától, Lothar Matthäustól vette át a díjat.

Az MSÚSZ életműdíjában a legendás tornaedző, Károlyi Béla részesült. Az Egyesült Államokból hazautazó szakember Csisztu Zsuzsától és Novothny Zoltántól vette át az elismerést.

M4 Sport – Év Sportolója Gála, díjazottak

Az Év férfi sportolója:
1. Cseh László (úszó) 690 pont
2. Imre Géza (párbajtőrvívó) 373
3. Michelisz Norbert (autóversenyző) 125

Az Év női sportolója:
1. Hosszú Katinka (úszó) 795
2. Miklós Edit (alpesi síző) 191
3. Kárász Anna (kajakos) 176

Az Év edzője:
1. Dárdai Pál (labdarúgás) 429
2. Shane Tusup (úszás) 362
3. Plagányi Zsolt (úszás) 211

Az Év csapata:
1. Férfi labdarúgó-válogatott 438
2. Férfi jégkorong-válogatott 368
3. Női röplabda-válogatott 186

Az Év labdarúgója:
1. Király Gábor 526
2. Nikolics Nemanja 287
3. Böde Dániel 278

Az Év gólja (tíztagú zsűri szavazott):
1. Priskin Tamás gólja a norvégok ellen
2. Böde Dániel második gólja a Feröer-szigetek ellen
3. Németh Krisztián gólja a Portland Timbers ellen

Az Év férfi fogyatékos sportolója:
1. Gelencsér Róbert (atléta) 481
2. Boronkay Péter (triatlonista) 247
3. Szegfű Attila (kerékpározó) 175

Az év női fogyatékos sportolója:
1. Gyurkó Alexandra (úszó) 336
2. Bereczky Anita (cselgáncsozó) 256
3. Biatovszki Mira (sportlövő) 169

Az Év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője:
1. Galambos Zsolt (kosárlabda) 334
2. Antal Andor (atlétika, bocsa) 311
3. Feczer Viktor (vívás) 158

Az Év fogyatékos csapata:
1. Férfi speciális olimpiai kosárlabda-válogatott 497
2. Férfi szervátültetett atlétaváltó 324
3. Női kerekesszékes vívóválogatott 111

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik