Pályán kívül

Nem nyugszik bele a helyzetébe Pistorius

A dél-afrikai alkotmánybírósághoz fordult hétfőn ügye felülvizsgálatát kérve Oscar Pistorius paralimpiai bajnok futó, akit egy hónapja jogerősen bűnösnek találtak szándékos emberölés vádjában barátnője megölése miatt. A sportoló ügyvédei hétfőn közölték a sajtóval, hogy az ügy befogadását kérték az alkotmánybíróságtól, de az egyelőre nem világos, hogy mennyi időbe fog telni a beadvány elbírálása.

A mindkét lábán amputált, de lábprotézissel is kiemelkedő eredményeket elérő atléta 2013. február 14-én saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, akit állítása szerint betörőnek vélt.

Pistoriust tavaly első fokon gondatlanságból elkövetett emberölésben találták bűnösnek, és ötéves börtönbüntetésre ítélték. Az ügyészség megfellebbezte az ítéletet, és kitartott azon megállapítása mellett, hogy a paralimpiai futó szándékos emberölést követett el.

A legfelsőbb fellebbviteli fórum múlt heti ítéletében helyt adott a fellebbezésnek, és arra jutott, hogy a futó szándékosan végzett barátnőjével.

Pistorius büntetését még nem szabták ki, az ítélethirdetést április 18-ára tűzték ki. A szándékos emberölésért Dél-Afrikában kiszabható legenyhébb szankció 15 éves szabadságvesztés, bár enyhítő körülményeket figyelembe vehet a bíróság. A sportolót egy december eleji döntés értelmében óvadék ellenében feltételesen szabadlábra helyezték az ítélethirdetésig.

Szakértők korábban úgy nyilatkoztak, hogy az alkotmánybírósági fellebbezés sikerének igen kis esélye van Pistorius ügyében, csak rendkívül súlyos eljárási hibák esetén van lehetőség a felmentésére.

A bírósági dokumentumokban a sportoló ügyvédjei pont erre hivatkoznak, s azt állítják, hogy a fellebbviteli bíróság alkotmánysértő módon járt el, amikor elvetette az első fokon eljáró bíróság ténybeli megállapításait, s azokat a saját, az első fokú ítéletben foglaltaknak ellentmondó ténybeli megállapításokkal bírálata felül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik