Pályán kívül

Vasárnap népszavazás dönt, kizárják-e a Barcelonát a Spanyol Bajnokságból

Áttételesen ugyan, de semmi túlzás nincs a címben. Katalóniában vasárnap parlamenti választás lesz, amely végső soron a Barca jövőjét is befolyásolhatja.

 

Mivel a CDC és ERC pártok Junts pel Si néven koalícióra léptek egymással és célul tűzték ki, hogy másfél éven belül kikiáltják a katalán függetlenséget, győzelmük esetén komoly esély látszik arra, hogy ez a labdarúgásra is jelentős befolyással bírjon, és a La Liga két emblematikus csapata, a Barcelona és az Espanol is elszakadjon. No nem vasárnap, hanem idővel persze.

„Ha Spanyolország szétszakad, akkor a La Liga is, de reménykedjünk, hogy nem jut el idáig a helyzet”– twittelte Javier Tebas, a spanyol első osztályú labdarúgó bajnokság, tehát a La Liga első embere. Elég konkrét magánvélemény.

Josep Bartomeu, az FC Barcelona elnöke érdemben nem reagált a pletykákra, véleménye szerint meg kell várni a választás eredményét és majd utána van értelme foglalkozni az üggyel. Hiszen messzemenő következményei lehetnek annak, hogy a két nagy csapat, a Barca és az Espanol elhagyja a La Ligát.

Hivatalosan az FC Barcelona sem foglal állást az elszakadás mellett. Nem úgy, mint korábbi sikeredzője, a jelenleg a Bayern Münchent irányító Pep Guardiola aki, nyíltan felvállalta nézeteit és támogatja az elszakadást. Elszakadást támogat a jelenleg a katari Al-Saddban levezető klublegenda, Xavi, valamint a középhátvád, Piqué is.

Érzésünk szerint azonban, ha nyer is a Junts pel Si  és idővel végig is viszi az elszakadást, a spanyol szövetség nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy elengedje a a Barcelonát. Ez, sem üzleti, sem sportpolitikai alapon nem tenne jót egyik félnek, sem. Az utóbbi években a La Liga volt az egyik legnézettebb a labdarúgó bajnokságok közül.

Televíziós jogdíjakból és a szponzoroktól engeteg pénz áramlik a szövetségbe. Versengenek egy-egy felületért, amelyből komoly bevétele van a szövetségnek. A népszerűség egyik fő forrása az FC Barcelona,a amelynek szintén nem mindegy, az eddig ismeretlen katalán ligában, vagy a spanyolban kergeti tovább a labdát..

A klub története során sokáig nem szerepeltetett szponzort a mezén, ám először az Unicef került a sportruházatra (mai napig ott vannak a hátoldal alsó részén), majd a klub nem tudott ellenállni a legnagyobb katari légitársaság évenkénti kilencvenmilliónyi eurós ajánlatának.

A spanyol kormány se jár rosszul a katalán nagy csapatokkal, hisz a játékosok fizetése után, a jegybevételek jelentős hányada adó formában a spanyol államkasszába kerül, ami nem elhanyagolható összeg jelen esetben.

Ezért, ha Katalónia elszakadna, akkor sem látunk szinte semmi esélyt arra, hogy a Barca elhagyja a La Ligát. A mostani fenyegetőzések csak a kampány részei. Egész biztos lesz a csapat és a bajnokság közt egyezmény, hisz számos példát láttunk rá más esetekben. Liechtensteini csapatok játszanak a svájci bajnokságokban például, de obligát példa a Monacoé is, aki a Ligué 1-ben játszik.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik