Pályán kívül

„Az olimpia halott”

olimpiai-zaszlo(960x640).jpg (Array)
olimpiai-zaszlo(960x640).jpg (Array)

Egy magas rangú tisztviselő szerint hazugság az, hogy olcsón meg lehet rendezni az ötkarikás játékokat.

Hétfőn Boston visszalépett a 2024-es Olimpia megrendezésétől. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a város nem kapott garanciát arra, hogy a rendezéssel járó költségek túllépése után nem a helyi adófizetők pénzéből kell kivenni a hiányzó összeget.

Az Egyesült Államok azonban ennek ellenére is pályázni fog, valószínűleg Los Angeles lesz a befutó.

Jeff Ruffolo, aki jelenleg a 2022-es téli olimpiára pályázó kínai ajánlaton dolgozik, így nyilatkozott: „Az olimpia halott.” – írja a news.com.au

Fotó: Europress Fotóügynöség

A rendezési költségek nagyon magasak. Szerinte nem csoda, hogy Boston visszalépett, mert az általuk kalkulált négy és fél milliárd dollárból nem lehet megrendezni a játékokat. Londonnak is körülbelül 15-20 milliárd dollárba került, Szocsi és Peking ennek a többszörösét költötte.

Nem meglepő, hogy a hét év múlva esedékes téli olimpia rendezésétől Oslo, Krakkó és Stockholm is meghátrált. Két ország maradt csak versenyben: Kína és Kazahsztán, ahol politikai érdekek miatt vállalnák a rendezést.

Ruffolo szerint az olimpia ma már egy haldokló dolog, amelyet csak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság svájci központjában, Lausanne-ban nem akarnak elismerni. Ott nem veszik észre, hogy „egy döglött lovon ülnek”.

Nem meglepő tehát, hogy több város már nem szeretne rendezni, elég csak megnézni, hogy mi történt az athéni komplexumokkal. Valamint, hogy milyen hatással volt a görög gazdaságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik