Pályán kívül

„Schmitt elvtárs, maga egyezteti a hogyan továbbot!”

Ismét témát szolgáltat Schmitt Pál, egy 30 évvel ezelőtti eset került új megvilágításba.

1984-ben Magyarország nem vett részt a Los Angeles-i olimpián, mivel a szocialista tömbbe tartozó országok bojkottálták az ötkarikás játékokat. Május 16-án a Magyar Olimpiai Bizottság ülést és szavazást tartott, s a tagok – politikai nyomásra – úgy döntöttek, hogy nem leszünk ott az Egyesült Államokban. Ám ezen az ülésen az akkori főtitkár, Schmitt Pál nem vett részt.

Az eddig is ismert volt, hogy a Nemzet Sportolójának választott olimpiai bajnok vívó épp Szófiában tartózkodott egy tárgyaláson. Ám körülményről csak annyit tudtunk, hogy bolgár sportvezetőkkel tárgyalt. Schmitt most bővebb magyarázatot adott.

„Már akkor fölmerült egy lehetséges alternatív olimpia szervezése. Szófiába összehívták a főtitkárok értekezletét, erre nekem ki kellett mennem. Egyeztető megbeszélés volt, hogy ha nem is utazunk az olimpiára, sportolóinknak adjunk lehetőséget a tudásuk bemutatására. Szóba jött az is, hogy olimpiának kéne nevezni, mire valaki megjegyezte, hogy ezt azért mégsem lehet, legyenek inkább Barátság versenyek” – olvasható a korábbi köztársasági elnök nyilatkozata Radványi Benedek napokban megjelent könyvében, mely az 1984-es olimpia 30. évfordulójára készült.

 Fotó:MTI

Ezzel kiutazása jóval indokoltabbá vált, ám kiderült, az a sportvezető, akivel Bulgáriában tartózkodott, a MOB-ülés idejére már hazatért. Az interjúban arra a kérdésre, hogy nem jöhettek-e volna visszafelé is együtt, Schmitt Pál határozott nemmel válaszolt. „Nekem még be kellett ott fejeznem a dolgomat, s a repülőjegyem is meghatározott időre szólt. Minden egyes órám be volt osztva, tárgyalásokra jártam, voltam a bolgár testnevelési egyetemen, meglátogattam a NOB-tag General Sztojcsevet, öreg barátomat, aki akkor mar kilencvenöt éves volt.”

Az 1984 – A kettétört olimpia című kötetben Schmitt elmondta, nem menekült el a szavazás elől: „Nem úgy ment, mint most, hogy veszek ma egy repülőjegyet, holnap meg átiratom. És nem is volt minden nap Szófia-Budapest légi járat. Nem emlékszem már pontosan, de egy vagy két nappal a MOB ülése előtt mentem ki, és kettővel utána már jöttem haza. De nem azért, hogy ezen ne vegyek részt, hanem mert volt más dolgom, szólt az ukáz, hogy »Schmitt elvtárs, maga egyezteti a bolgár elvtársakkal a hogyan továbbot!«”

A sportvezető a 12 oldalas interjúban hozzátette, minden egyes órája be volt osztva, ezért nem tudott hazautazni. Egyébként, ha nincs a bolgár út, Schmitt nem árulta el, hogyan szavazott volna: “Nem kívánom kommentálni, hogy mit csináltam volna, mert nem csináltam semmit.”

A magyar sportolók a keleti blokk számára rendezett Barátság versenyekkel vigasztalódhattak, már amennyire kárpótlást jelentett az olimpiai szereplés helyett. Főleg úgy, hogy például a női kosárlabda-válogatott épp ebben az egyetlen évben harcolta ki a részvétel jogát, előtte és azóta sem, de ez már egy másik történet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik