Pályán kívül

Robbantások a bostoni maraton helyszínén

boston robbanás (boston, bostoni maraton)
boston robbanás (boston, bostoni maraton)

Ketten meghaltak, több tucatnyian megsebesültek a világ legrégebbi maratoni futóversenyén.

Két robbanás történt hétfő délután a bostoni maraton helyszínén, a cél közelében. A versenyzők egy része az incidens miatt nem fejezhette be a távot.

A nézők, a résztvevők és a maraton szervezői közül is többen megsérültek, a robbanás a győztesek beérkezése után mintegy három órával következett be, majd nem sokkal később egy második detonáció is.

Videó – így robbant a bomba:

Több mint 27 ezren vettek részt a világ legnagyobb múlttal rendelkező viadalán, amelyet 1897 óta rendeznek meg.


Fotó: MTI/AP

Egyre valószínűbbnek látszik, hogy szándékos robbantás történt, mert a tűzszerészek további két robbanószerkezetet találtak és hatástalanítottak Bostonban. A belváros több épületét kiürítették.


Fotó: AFP

A rendőrség magyar idő szerint fél 11-kor azt közölte: 2 ember halt meg, és legalább 57-en komolyabban megsebesültek a robbanásokban. A Fox News úgy értesült, hogy tíz esetben amputációt kellett végrehajtani.

Barack Obama amerikai elnök utasította a hatóságokat, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket a történtek után. New Yorkban megerősítették a biztonsági óvintézkedéseket. Az elnök telefonon beszélt Boston polgármesterével, Tom Meninóval és Massachusetts kormányzójával, Deval Patrickkal, és kifejezte nekik együttérzését.

A London Maraton (április 21-én rendezik) szervezői bejelentették, megerősítik a biztonsági intézkedéseket, és egyelőre kérdéses az is, megrendezik-e a versenyt.

Az Ottawa Senators-Boston Bruins jégkorong-mérkőzést elhalasztották a történtek miatt.

Az eseményeket itt lehet élő közvetítésben követni.

Volt egy harmadik robbanás is

Robbanás történt a bostoni JFK Könyvtárban – jelentette ki hétfőn Ed Davis, a város rendőrfőnöke.

Davis  arról sem nyilatkozott, hogy terrortámadás történt-e, ugyanakkor felszólította a bostoniakat, hogy maradjanak otthon és őrizzék meg nyugalmukat. Az első hírek szerint ez utóbbi detonációnak nincs sérültje.

Később a rendőrség már azt közölte, minden bizonnyal ez a tűzeset független a maratonon történtektől.


Fotó: CBS

Videó – a robbanás utáni felvételek:

Videó – egy másik összeállítás:

A szomorú győztesek:

A férfiaknál egyébként az etióp Lelisa Desisa, a nőknél pedig a kenyai Rita Jeptoo “nyerte” a versenyt. Desisa a negyedik etióp futó, aki diadalmaskodott a világ legrégebbi városi futásán.

A nőknél Jeptoo 2006 után másodszor győzött Bostonban, ezúttal 2:26:25 órás idővel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik