Pályán kívül

Terroristának nézték az olimpiai bajnokot

mo farah (mo farah, london 2012, )
mo farah (mo farah, london 2012, )

A britek olimpiai hősét, a hosszútávfutó Mohamed Farah-t a portlandi repülőtéren kapcsolták le.

A szomáliai születésű ‘Mo’ Farah a londoni nyári olimpián brit színekben nyerte meg az 5000 és a 10 ezer méteres síkfutás döntőjét, vagyis két aranyat szállított a brit csapatnak a hazai rendezésű ötkarikás játékokon.

Az Egyesült Államokban azonban ez mit sem számít, az oregoni Portlandban az USA határőrizeti szerve terroristának nézte őt, miután meglátták, hogy Szomáliában született, hiába mutatta meg a két olimpiai aranyat, majd kihallgatták.

“Ezt nem hiszem el. Azért, mert Szomáliában születtem, mindig volt valami kellemetlenség az Egyesült Államok határrendészetével. Ezúttal megmutattam a két aranyérmemet, de nem hittek nekem” – mondta az atléta.

Korábban is meggyűlt a baja az atlétának a hatóságokkal, hiszen turistaútlevelét nem volt könnyű lecserélnie, és tartózkodási engedélyt igényelnie. Csak úgy tudott hosszabb ideig az USA-ban maradni, hogy amikor lejárt a turistavízuma, kiutazott pár napra Torontóba, majd ismét vissza Portlandbe. Azonban kapott egy levelet, miszerint terrorista fenyegetettség miatt nyomozás indult ellene.

Farah a legendás edzővel, Alberto Salazarral dolgozik együtt már egy ideje – ezért utazik ennyit az USA-ba -, a trénernek pedig szerencsére van egy ismerőse az FBI-nál, aki tudta, hogy ki ő, így tisztázták a félreértést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik