Pályán kívül

Emberrablás áldozata lehet a sakkvilágbajnok

Emberrablás címén feljelentést tett az egykori orosz sakkvilágbajnok, Borisz Szpasszkij fia, miután nagybeteg édesapja augusztusban rejtélyes módon eltűnt párizsi lakásából, és hetekkel később Moszkvában bukkant fel újra - írta szerdán, internetes oldalán megjelent cikkében a Le Figaro című francia napilap.

A 75 éves, 1978 óta francia-orosz állampolgár Szpasszkij – aki éppen negyven évvel ezelőtt a világ talán leghíresebb sakkpartiját játszotta az amerikai Bobby Fischerrel – tavalyelőtti agyvérzése óta folyamatos kezelésre szorul. Augusztus 16-án – amikor egy időre magára hagyták – váratlanul eltűnt párizsi otthonából, majd egy másnap megjelent orosz lapinterjúban arra tett utalást, hogy rosszul bántak vele, ezért el kellett menekülnie.

Fia, Borisz szeptember 8-án bukkant a nyomára egy moszkvai kórházban, és azt követően döntött a feljelentés mellett, hogy apja azt mondta, nem emlékszik rá, hogyan került lakásából az orosz fővárosba. A fiú szerint nem kétséges, hogy apját akarata ellenére vitték el Párizsból.

A francia újság cikke említést tett egy bizonyos Valentyina Kuznyecováról, aki a betegség kezdete óta többször jelentkezett a felesége által ápolt Szpasszkij családjánál, azt állítva, hogy ő a mester ügynöke. Szpasszkij fia a lapnak elmondta, hogy a napokban Moszkvában ismét találkozott a nővel, aki azt mondta, ő szervezte meg a Komszomolszkaja Pravdában megjelent beszélgetést egy újságíróval. Apja viszont tagadta, hogy bármilyen interjút adott volna.

A lap arra is utalt, hogy Szpasszkij felesége, Marina is azt gyanította, hogy férjét Párizsban az orosz nagykövetségre vitték. A feltételezett emberrablás előtti időszakban mindazonáltal a volt világbajnok állapota jelentősen javult, és Szpasszkij maga is álmodozott arról, hogy teljesen felépül, és visszatér szülőhazájába.

Borisz Szpasszkijt továbbra is Oroszországban ápolják, a feljelentés ismeretlen személy ellen van érvényben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik