Pályán kívül

A Face Team agya tudja, mi kell a sikerhez

Profi sportolónak készült, majd jött egy érzés, egy ötlet és a Face Team. Interjú Takács Áronnal, aki megvalósította az álmát.

A világsiker felé igyekvő Face Team “akrobatikus sportszínház” öt tagja egy csapásra lenyűgözte a világ egyik legnagyobb tehetségkutatójának a Britain’s Got Talentnek szigorú zsűrijét. A Face Team tagjai jelenleg idehaza tartózkodnak és folymatosan edzenek, készülnek, ötletelnek.

Hogyan indult el a Face Team?

2003-ban megnyertem a Nike It’s Right Freestyle versenyt, és a tatai Eötvös József Gimnázium igazgatója felkért, lépjek föl az iskola rendezvényén. Akkor még lámpalázas voltam, és nem mertem ezer ember előtt egyedül szerepelni, így megkértem hét barátomat, hogy hozzunk össze egy kis műsort. Azóta pedig nincs megállás.

Tudnak valamit:

Milyen sportot űztél akkoriban?

Profi szinten kosárlabdáztam. De egyetlen sportág nem elégített ki. Rengeteg dolog érdekelt, ami néha a kosáredzések rovására ment. Ezt az edzőim – persze jogosan – sérelmezték. Nehéz döntés volt, de végül felhagytam a „profi” kosárlabdával. Persze a mai napig játszom, a TF NB II-es csapatában.

Hogyan áll össze a show műsor?

Mi akrobatikus sportszínházat csinálunk, ami egyedülálló a világon. Nagyjából hat-hét csapat van, akik ezzel foglalkoznak, de mégis másképpen, mint mi.  Amellett, hogy szaltókat ugrunk, extrém gyakorlatokat mutatunk be, igyekszünk egy történetet elmesélni. A koreográfiákat én találom ki, és amikor összeáll egy új műsor, a fiúkkal közösen megbeszéljük, hogyan tudjuk kivitelezni. Nálunk abszolút demokrácia van.

Egy kosaras hogyan tanul meg így szaltózni?

Igyekeztem olyan srácokat összeválogatni, akik a tornáznak, extrém sportokat űznek, és persze jól kosárlabdáznak. Így egymást tanítgatva, kemény munkával és renegteg edzéssel jutottunk el arra a szintre, amit most láthat a közönség.

Hány tagból áll most a Face Team?

Tizenegyen vagyunk a menedzserünket is beleértve. Magyarországon általában a teljes létszám fellép, külföldre leginkább hatan utazunk. A Face Team manapság rengeteg helyről kap felkérést így lehetővé téve, hogy körbeutazza a csapat az egész világot. Szerencsére nagyon szeretünk utazni, új kultúrákat megismerni, új és érdekes emberekkel találkozni. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy minden egyes fellépésünk után elégedett arcokat látunk a közönség soraiban.

Egy újabb összefoglaló:

Mindig ugyanazok a tagok utaznak világot látni?

Nem. De ez persze sok mindentől függ. Először is a megrendelőtől és attól is, hogy ki mennyire szorgalmas. Arról nem is beszélve ki hogyan ér rá a munkája mellett. El tud-e szabadulni, elengedik-e a iskolából akár egy hónapra.

Meg lehet ebből élni?

Ezt mindenki hobbi szinten csinálja, és emellett dolgozik vagy tanul. Van köztünk tanár, diák, edző, programozó és autófényező is. Imádjuk csinálni, de megélni egyelőre nem tudunk belőle.

Hogy jött az ötlet, hogy jelentkezzetek a Britain’s Got Talent tehetségkutatójába?

Sok éves fellépés sorozat után úgy gondoltuk, hogy szeretnénk még több helyre eljutni a világban és megismertetni az emberekkel ezt a különleges produkciót. Erre a legjobb megoldásnak az angol tehetségkutató műsor bizonyult, ezért a menedzserünk elküldött pár videó anyagot, ami alapján behívtak minket a válogatóra.

A brit tehetségkutatóban:

A válogató következő fordulója néhány hete volt. Továbbjutottatok?

Ezt sajnos nem árulhatom le, de hamarosan ki fog derülni.

Mi lesz a Face Teammel tíz év múlva?

Néhány éve foglalkozunk az utánpótlás-neveléssel is. Hiszen mi sem leszünk fiatalabbak. Bár az amerikai csapatban van egy 42 éves csapattag is, aki nagyon jól csinálja a mai napig. Az utánpótlás suliban nagyjából huszonöt-harminc, tíz-tizennyolc éves srácnak igyekszünk átadni mindazt, amit tudunk. Akad olyan tehetséges fiú, aki már 12 éves komolyabb szaltókat ugrik, mint én. Igaz, ő hamarabb is kezdte a tornát nálam, de akkor is lenyűgöző. Ő valószínűleg néhány év múlva be fog kerülni a csapatba. De folyamatosan várjuk a csapathoz csatlakozni vágyó fiatalokat.

Tata vagy Budapest a bázis?

A szülővárosom és az otthonom Tatán van, de a székhelyem és a munkám Budapesthez köt. Amióta elkezdtem a TF-et, a fővárosban lakom. Itt van a legtöbb fellépésünk és itt működik a két utánpótlás suli is.

A sok szervezés, edzés, utazás és fellépés mellett jut idő a magánéletre is?

Négy éve komoly párkapcsolatban élek, melyet éppen most szeretnék még szorosabbra fűzni. Úgy döntöttünk, hogy összeköltözünk. Kedvesem, Samai Dóra, táncművészeti főiskolára jár, és ő is rengeteget fellép, utazik. Így pontosan megérti az életvitelemet. Hol én várok rá itthon, hol pedig ő rám. Előfordul, hogy csak éjszaka érünk haza és csak arra van erőnk, hogy összebújjunk és aludjunk. De boldogok vagyunk, és ez a lényeg.

Mit szólt hozzá, hogy talán bekerültök egy világhírű tehetségkutatóba?

Nagyon örült és szerencsére van tapasztalata, ugyanis néhány éve szerepelt a Megatáncban, így számos jó tanáccsal is elláthat bennünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik