Pályán kívül

Tüntetnek az egyiptomi futballdrukkerek

Kairóban a belügyminisztériumnál tüntettek és kövekkel dobálták csütörtök este a rendőröket az al-Ahli futballklub szurkolói.

A fővárosi drukkerek a katonai kormányzatot teszik felelőssé azért, hogy előző nap Port Szaíd stadionjában bekövetkezhetett a katasztrofális tömegverekedés – közölték a hírügynökségek.

A rendőrök könnygázgránátokkal válaszoltak – jelentette egy tudósító a helyszínről, amely nincs messze a nevezetes Tahrír tértől, a kormányellenes megmozdulások központjától. A több ezres, dühös tömeget feltartóztató rendőrsorfal mögött a katonaság páncélozott járművei várakoztak.


“A katonai tanács milliókat és milliókat költött Mubarak (volt elnök) védelmére, de arra már nem volt képes, hogy biztosítson egy stadiont. Ha nem tudja megvédeni a szurkolókat, akkor az országot sem, és nem tehet mást, mint távozik” (a hatalomból)
– magyarázta az egyik tüntető.

Egy másik úgy véli, hogy a biztonságiak ezzel bosszulták meg azt, hogy “a tevék csatája” során – tavaly február 2-án – a klub ultrái megfutamították a hatalom rájuk uszított bérenceit. “Ez nem egy sportincidens volt, hanem katonai mészárlás” – mondta.

A kairói al-Ahli szurkolói szerint a biztonsági erők hanyagsága miatt törhettek rá társaikra szerdán Port Szaídban a helyi csapat hívei. A tömegverekedésben 74-en meghaltak, több százan megsebesültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik