Élő Forma-1

A Mercedes a mennyekben Silverstone-ban

Kettős Mercedes-győzelem született az F1-es Brit Nagydíjon. Mindkét Ferrari bal elsője elszállt az utolsó körökben, Vettel előnye egy pontra olvadt.

Lewis Hamilton rajt-cél győzelmet aratott Silverstone-ban, mögötte Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel, Valtteri Bottas és Max Verstappen változatos csatát vívott a maradék dobogós helyekért.

A rajt után Vettel veszített egy pozíciót Verstappennel szemben, majd egy taktikus kerékcserével elé vágott. A Red Bull hollandja innentől kiszállt a versenyből, Bottas viszont beszállt, mert fokozatosan kapaszkodott fel a kilencedik helyről.

Végül a gumitaktikán dőlt el a csata: Bottas szuperlágyon fejezte be a versenyt, amivel nagyon komoly tempót diktált, a két Ferrari viszont nem cserélt, de Räikkönen és Vettel gumijai is teljesen elfogytak az utolsó körökre. Szó szerint: a bal első mindkettőjüknél megadta magát, Bottas eléjük került, mi több, Vettel a defektje miatt a hetedik helyre esett vissza (Verstappen, Daniel Ricciardo és Nico Hülkenberg nyomult elé), így már csak egyetlen ponttal vezeti a vébét.

Hamilton ötödször nyert Silverstone-ban, korábban csak Jim Clark és Alain Prost jutott idáig.

A futam végén Owen Wilson színész és Jenson Button ment fel a dobogóra a három versenyzőhöz, az előbbit Hamilton megkérte, hogy szerepelhessen a Verdák 4-ben. Hamilton – aki a hétközi londoni Nagy Futamot kihagyta – most a tömegre mutatott, és azt mondta: “Átöltözöm, és megyek hozzátok!”

Button pedig életében először dobogóra állhatott Silverstone-ban. Két hét múlva a Hungaroringen folytatódik a küzdelem.

A vb élmezőnye:
1. Sebastian Vettel (Ferrari) 177 pont
2. Lewis Hamilton (Mercedes) 176
3. Valtteri Bottas (Mercedes) 154
4. Daniel Ricciardo (Red Bull) 117
5. Kimi Räikkönen (Ferrari) 98
6. Max Verstappen (Red Bull) 57

14:09

Kijött a biztonsági autó, Hamilton ellépett a mezőnytől, mögötte Räikkönen, Verstappen, Vettel, Hülkenberg, Ocon, Bottas, Perez.

14:06

Hamilton simán megtartotta az első helyét, Vettel beragadt, megelőzte Verstappen. Rövid időre ugyan a német pilóta újra harmadik lett, de Verstappen visszaelőzte. A sorrend tehát az első kör végén: Hamilton, Räikkönen, Verstappen, Vettel. De máris jön a safety car, mert hátrébb Kvjat és Sainz ütközött, törmelékkel teli a pálya.

14:03

Bottas, aki váltócsere miatt öthelyes rajtbüntetést kapott, lágy gumikon vág a mezőny nyomába, Ricciardo szuperlágyon próbálkozik.

14:03

Újabb felvezető kör jön, mert Palmer autója rossz helyen áll.

14:01

Szegény Jolyon Palmer (Renault) műszaki hiba miatt a rajtrácsra sem tud felállni. Félreáll a pálya szélén.

14:00

Megy a felvezető kör, egyelőre szárazon, de várhatóan lesz majd eső is.

13:44

A világbajnokságot Vettel vezeti 171 ponttal, mögötte Hamiltonnak 151, Bottasnak 136 pontja van.

13:43

Hamilton mögött a további rajtsorrend: Räikkönen, Vettel, Bottas, Verstappen, Hülkenberg.

13:42

Hamilton az időmérőn feltartotta Romain Grosjeant, aki bepanaszolta a britet, ám a büntetés elmaradt. Grosjean úgy érzi, nagyjából három tizedet és legalább egy pozíciót veszített Hamilton miatt.

13:32

Hamilton pályafutása 67. pole pozícióját szerezte meg hazai versenyére, és már csak eggyel van az örökranglistát vezető Michael Schumacher mögött.

Olvasói sztorik