Élő Forma-1

A Mercedes a mennyekben Silverstone-ban

Kettős Mercedes-győzelem született az F1-es Brit Nagydíjon. Mindkét Ferrari bal elsője elszállt az utolsó körökben, Vettel előnye egy pontra olvadt.

Lewis Hamilton rajt-cél győzelmet aratott Silverstone-ban, mögötte Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel, Valtteri Bottas és Max Verstappen változatos csatát vívott a maradék dobogós helyekért.

A rajt után Vettel veszített egy pozíciót Verstappennel szemben, majd egy taktikus kerékcserével elé vágott. A Red Bull hollandja innentől kiszállt a versenyből, Bottas viszont beszállt, mert fokozatosan kapaszkodott fel a kilencedik helyről.

Végül a gumitaktikán dőlt el a csata: Bottas szuperlágyon fejezte be a versenyt, amivel nagyon komoly tempót diktált, a két Ferrari viszont nem cserélt, de Räikkönen és Vettel gumijai is teljesen elfogytak az utolsó körökre. Szó szerint: a bal első mindkettőjüknél megadta magát, Bottas eléjük került, mi több, Vettel a defektje miatt a hetedik helyre esett vissza (Verstappen, Daniel Ricciardo és Nico Hülkenberg nyomult elé), így már csak egyetlen ponttal vezeti a vébét.

Hamilton ötödször nyert Silverstone-ban, korábban csak Jim Clark és Alain Prost jutott idáig.

A futam végén Owen Wilson színész és Jenson Button ment fel a dobogóra a három versenyzőhöz, az előbbit Hamilton megkérte, hogy szerepelhessen a Verdák 4-ben. Hamilton – aki a hétközi londoni Nagy Futamot kihagyta – most a tömegre mutatott, és azt mondta: “Átöltözöm, és megyek hozzátok!”

Button pedig életében először dobogóra állhatott Silverstone-ban. Két hét múlva a Hungaroringen folytatódik a küzdelem.

A vb élmezőnye:
1. Sebastian Vettel (Ferrari) 177 pont
2. Lewis Hamilton (Mercedes) 176
3. Valtteri Bottas (Mercedes) 154
4. Daniel Ricciardo (Red Bull) 117
5. Kimi Räikkönen (Ferrari) 98
6. Max Verstappen (Red Bull) 57

15:27

Hamilton nyert, Bottas és Räikkönen előtt. Vettel hetediknek ért be, egyetlen pontra olvadt az előnye a Magyar Nagydíj előtt.

15:25

Vettel bal elsője is elszállt, defektet kap, szikrázik az autó alja, oda a futam a számára – bár célba fog érni.

15:21

Räikkönen bal első kerekéről levált a futófelület egy része, Bottas már meg is előzte. A ferraris finn kereket cserél, Vettel így elé kerül. De Vettel is arra panaszkodik, hogy több mint húsz kör óta hólyagosodik a Pirellije.

15:16

Bottas elemében van, leggyorsabb kört futott, közelít Räikkönenre, de azért még 5,5 mp a különbség négy körrel a leintés előtt.

15:15

Megvan az előzés, nagyon nagy volt Bottas tempóelőnye, Vettel meg sem próbált érdemben kekeckedni. Hamilton, Räikkönen, Bottas, Vettel a sorrend.

15:13

Huh. Bottas külső íven próbálkozott, Vettel kitette a vállát, Bottas megcsapta a talajt, Vettel meg elfékezte magát. Marad a sorrend, de Bottasnak kedvez az idő.

15:10

Érdekes helyzet: Vettel még Räikkönen mögött, miközben őt meg Bottas üldözi ádázul. Helyet cserélhetne a két Ferrari, de Vettelre közben teljesen megérkezik Bottas.

15:08

Toto Wolff Mercedes-csapatfőnök kiakadt Grosjeanra, még a verseny előtt. A francia versenyző Hamilton büntetését pedzegette, mire Wolff azt mondta: “Hogy jön ő ahhoz, hogy más pilóták büntetését követelje? Örüljön, hogy még az F1-ben versenyezhet!”

15:04

Összeakadt Ocon és Perez, a két Force India házicsatát vív, de Massa is közelít rájuk. Még 13 kör.

15:03

Bottas hátránya már csak 3,2 mp. A tét a dobogó alja.

15:01

Ricciardo is járt már kint, visszatért, megelőzte mindkét Force Indiát, és így már nyolcadik.

15:00

Alonso a szokásosnál is gyengébbnek érzi a Honda-motort, be is hívják a bokszba, vége. Még 16 kört kellett volna kibírnia.

14:54

Bottas a bokszban, Verstappen elé jön vissza, kérdés, mit tud kezdeni Vettellel? A vadászat 5,5 mp hátrányról indul.

14:49

Räikkönen a padlólemez rezgésére panaszkodik.

14:44

Hamilton visszatér az élre kerékcsere után is, Räikkönen is vált, mindketten elég jól. A jelen állás szerint Hamilton 13 pontot hozna Vettelen. Jó szoros vb-állás mellett érkezhetnek a Hungaroringre, ha minden így marad.

14:39

Hamilton tesztel, Ricciardo kapaszkodik (kilencedik már), Vettel is gyorsul, Verstappen pedig számonkéri a csapatát, miért lett olyan lassú a kerékcseréje (mert a bal hátsó megakadt).

14:37

Nyomban Vettel után Verstappen is kijön, kicsit lassúnak tűnik a csere, Vettel nagyon simán előzi a pályán.

14:36

Közben Hamilton meglógott, Räikkönen úgy-ahogy tartja (4 mp hátrány), de a többiek simán leszakadtak. Vettelt kihozzák a bokszba, kár lenne tovább szenvedni a Red Bull mögött.

14:32

Vettel összeszedte magát, újra támadja Verstappent, aki azonban kiválóan védekezik. Bottas meg dörzsöli a tenyerét, ahogy hátulról figyeli a csatát.

14:31

Ricciardo közben Strollt és Grosjeant is megelőzte. Vettel meg lassan Bottasszal csatázhat, mert hibázott hátul.

14:26

Hatalmas Verstappen Vettel csata, mindketten kiteszik egymást kicsit a pályáról, a sorrend marad a régi.

14:21

Ricciardo nagyot küzd Alonsóval, másfél kör után meg is előzi.

14:18

Bottas leelőzte Hülkenberget is, Vettel elkezdett közelíteni Verstappenre.

14:15

Ricciardót leterelik a pályáról, káromkodik, a gumijai pedig felszednek némi törmeléket. Bottas megelőzi Ocont.

Olvasói sztorik